• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 … 71 Dalej »

Debiut z miodem - Czwórniak

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Debiut z miodem - Czwórniak
perditor Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: Polska
#1
14-01-2017, 10:01
Witam, nastawiłem 2 tyg. temu czwórniaka, pierwotnie miał chodzić na drożdżach Zamoyskich [Johanisberg] ale zakupione drożdże okazały się przeterminowane a MD nie wystartowała. Zastosowałem wobec tego bayanusy 995 gc.
Po 2 tygodniach pracy drożdży rurka fermentacyjna kompletnie ucichła. Postanowiłem zobaczyć ile pozostało cukru i ile voltów jest w nastawie. Ku mojemu zdziwieniu cukromierz i alkoholomierz wskazał 0 blg oraz 0 %.
Pytanie co robić dalej nastaw jest mętny i nie pracuje już?
Czy aby uzyskać więcej procent będę musiał dodać więcej miodu?
Czy to jest może wina zastosowanych drożdży?
Szukaj
Odpowiedz
ykp0261 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 253
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2015
Lokalizacja: Baden Württemberg
Nastrój: Wiosenny
#2
14-01-2017, 10:22
Witaj. Alkoholomierzem nie mierzy się poziomu alkoholu w miodach ani winach. Drożdże przejadły cały cukier z nastawu.Czy mierzyłeś poziom cukru przed dodaniem drożdży?

Dodaj miodu to zacznie Ci dalej pracować o ile to był faktycznie czwórniak.
Wasze zdrowie!
Szukaj
Odpowiedz
morticore Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Łęczyca
#3
14-01-2017, 10:48
W czwórniaku cukier końcowy równy 0 Blg to chyba nic dziwnego - miód odfermentował w całości. Alkohol można obliczyć znając początkowy poziom cukru. Spławik alkoholomierz służy do pomiaru alkoholu w wódce czystej. W kwestii mętności - poczekaj tydzień-dwa. Albo umieść go w lodówce ma kilka dni, jeśli to mały balonik :)
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#4
14-01-2017, 18:51
Czwórniak jest wytrawny i taki ma być. Tak jak napisali Ci koledzy bez znajomości Blg początkowego nie ma możliwości w domowych warunkach oznaczenia zawartości alkoholu.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
perditor Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: Polska
#5
15-01-2017, 18:21
Dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście z alkoholomierzem to niewypał, no ale to mój pierwszy nastaw :-)
Przy nastawianiu wina było ok 26 blg w stosunku objętości miodu do wody 1-3.
Myślałem, że dłużej to potrwa [fermentacja burzliwa] jednak bayanusy się spisały.

To rozumiem, że teraz parokrotne zlewanie znad osadu, aż się wylkaruje i butelkowanie ?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#6
15-01-2017, 20:02
Teraz przenieś nastaw do chłodu. Jak się nazbiera osad to zlej z nad niego. Warto też po zlaniu zasiarkować pirosiarczynem potasu.
Krzysztof




Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 … 71 Dalej »

Debiut z miodem - Czwórniak


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-06-2025, 17:43 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa