Liczba postów: 290
Liczba wątków: 22
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Donegal
Nastrój: Anonimowy Abstynent
18-01-2017, 19:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2017, 20:31 przez Hori.)
Załącznik zawiera prostą tabelke wskazującą jakie bakterie należy używac żeby uzyskac ser określonego typu.
Oczywiście same kltury starterowe to nie wszystko, ważny jest sam proces, temperatury i czasy poszczególnych etapów no i mleko.
Nie twierdze że zestawienie jest idealne, na pewno nie jest kompletne, wszelkie uwagi mile widziane

Przy serach pleśniowych trzeba dodać odpowiednią kulture pleśni, przy szwajcarskich podstawowe kultury bakterii (patrz gatunki sera)
(Załącznik może przekraczać regulaminowe wymiary, ale przecież musi być czytelny)
Udanego serowarzenia i ważenia serów
Liczba postów: 594
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Radom
To w końcu sery się waży, czy warzy?
Pozdrawiam zbyszek
Liczba postów: 290
Liczba wątków: 22
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Donegal
Nastrój: Anonimowy Abstynent
18-01-2017, 20:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2017, 20:10 przez Hori.)
(18-01-2017, 20:06)zbynekkk napisał(a): To w końcu sery się waży, czy warzy?
Najpierw sie warzy, a potem waży
Można tez ważyć w czasie warzenia, ale osobiscie nie widzę celu takiego działania..
Liczba postów: 8.526
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
Jak kupujesz, sprzedajesz, to musi być zważony.
Jak robisz, to go warzysz.
Liczba postów: 290
Liczba wątków: 22
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Donegal
Nastrój: Anonimowy Abstynent
(18-01-2017, 20:09)drajla napisał(a): Jak kupujesz, sprzedajesz, to musi być zważony.
Jak robisz, to go warzysz.
Nawet jak nie sprzedajesz, to warto zważyć żeby znać wydajność mleka czy dla innych 'statystyk', jak ktoś lubi statystyki prowadzić
Liczba postów: 290
Liczba wątków: 22
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Donegal
Nastrój: Anonimowy Abstynent
Jeszcze taki pdf znalazlem, troche większy plik niż regulamin 'sugeruje', ale może Administracja mi wybaczy..
Łatwiej dobrać dostępne kultury do planowanego sera z takim zestawieniem..
cultures.pdf (Rozmiar: 654 KB / Pobrań: 605)
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2017
Lokalizacja: Warszawa
mozarella moj ulubiony tylko ze trudny w wykonaniu ...