24-01-2017, 20:55
Dzień dobry
Mam pytanie natury technicznej. Post daję tutaj, bo wydaje mi się, że to pytanie początkującego winiarza... do rzeczy.
Nastawiłem sobie mieszankę na cukrze, orzechach i rodzynkach, żeby sobie później toto przedestylować. I rzecz ma się tak, że się machnąłem w obliczaniu cukru (nie opisuję jak, bo wstyd). Zamiast cukru dać 340 gr / litr wody dałem... 70 gr :/. Z racji tego, że nie sprawdziłem cukromierzem nastawu (obliczenia robiłem na próbce 200 ml wody gdzie mi wyszło ładne 25-28 blg), nastaw zadałem drożdżami i odstawiłem.
W pewnym momencie zorientowałem się, że coś mi nie leży w tych obliczeniach, no i wyszło co wyszło.
Pytanie do Was, koledzy i koleżanki. Nastaw w ilości 35l wlałem do balonu ~40l więc nie mam jak za bardzo dolać odpowiedniej ilości syropu. Wino po godzinie, półtorej ruszyło nieśmiało i powoli się rozpędza. Co radzicie? Teraz przelać całość do większego balonu i dolać syropu czy może zostawić jak jest, niech sobie grzyb zje cukier i wtedy przelać do większego balonu i docukrzyć?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Piotr
Mam pytanie natury technicznej. Post daję tutaj, bo wydaje mi się, że to pytanie początkującego winiarza... do rzeczy.
Nastawiłem sobie mieszankę na cukrze, orzechach i rodzynkach, żeby sobie później toto przedestylować. I rzecz ma się tak, że się machnąłem w obliczaniu cukru (nie opisuję jak, bo wstyd). Zamiast cukru dać 340 gr / litr wody dałem... 70 gr :/. Z racji tego, że nie sprawdziłem cukromierzem nastawu (obliczenia robiłem na próbce 200 ml wody gdzie mi wyszło ładne 25-28 blg), nastaw zadałem drożdżami i odstawiłem.
W pewnym momencie zorientowałem się, że coś mi nie leży w tych obliczeniach, no i wyszło co wyszło.
Pytanie do Was, koledzy i koleżanki. Nastaw w ilości 35l wlałem do balonu ~40l więc nie mam jak za bardzo dolać odpowiedniej ilości syropu. Wino po godzinie, półtorej ruszyło nieśmiało i powoli się rozpędza. Co radzicie? Teraz przelać całość do większego balonu i dolać syropu czy może zostawić jak jest, niech sobie grzyb zje cukier i wtedy przelać do większego balonu i docukrzyć?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Piotr