Najtrudniejsze są początki.. głównie dlatego że trzeba czekać tygodniami, jak nie miesiącami zanim wreszcie będzie mozna coś pożreć... dlatego dziś coś co będzie gotowe w miarę szybko, ale coś wiecej niż zwykły twaróg.. (a przy okazji czekam na resztę sprzętu)
Weź mleka ile trzeba i dodaj śmietany mleka część trzecią...
Czyli na trzy części mleka jedna część smietany - to przy mleku sklepowym 3.2% i śmietanie 38%
Dzień 0
Podgrzać do 30*C
Dodać chlorek wapnia i kultury mezofilne, uwodnić i mięszać przez około minutę
Dodać podpuszczkę, ale w ilości ok. 1/4 zalecanej dla danej ilości mleka
Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 12 do 18 godzin..
(tak, mało podpuszczki, długi i powolny okres koagulacji, no i mezofile pracują już w tym czasie)
Dzień 1
Przekładamy gęstwę łyżką wazową do jak najgęściejszej chusty, specjalnej twarogowej lub do masła, zeby stracić jak najmniej surowca przy ociekaniu
Zawiązać chuste i powiesić do ociekania w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin
Wyjąć do miski, posolić i dokładnie wymięszać - soli dajemy 1 łyżeczke na każde 2 litry wyjściowej ilości mleka, oczywiście niejodowanej.
Jeśli serek jest za suchy dodać smietany w/g upodobania...
Zakrywamy miskę z serkiem folią i odstawiamy 'do jutra' do lodówki
Dzień 2
Gotowe, można podzielić na porcje i dodać ziół czy papryki w/g upodobania...
Zdjęć chyba nie ma potrzeby wstawiać, 'czynności' uproszczone maksymalnie, glownie polegaja na czekaniu..
Można powtarzać regularnie póki sie piwniczka serowa nie zapełni odpowiednim zapasem - można robić w tym samym czasie co inne sery, nawet pleśniowe, gdyż nawet jeśli sie zarodniki przeniosą, to i tak nic nie wyrośnie przed pożarciem serka.. przewidywany czas od nastawienia mleka do ostatniego kęsa nie dłużej niż tydzień...
Weź mleka ile trzeba i dodaj śmietany mleka część trzecią...
Czyli na trzy części mleka jedna część smietany - to przy mleku sklepowym 3.2% i śmietanie 38%
Dzień 0
Podgrzać do 30*C
Dodać chlorek wapnia i kultury mezofilne, uwodnić i mięszać przez około minutę
Dodać podpuszczkę, ale w ilości ok. 1/4 zalecanej dla danej ilości mleka
Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 12 do 18 godzin..
(tak, mało podpuszczki, długi i powolny okres koagulacji, no i mezofile pracują już w tym czasie)
Dzień 1
Przekładamy gęstwę łyżką wazową do jak najgęściejszej chusty, specjalnej twarogowej lub do masła, zeby stracić jak najmniej surowca przy ociekaniu
Zawiązać chuste i powiesić do ociekania w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin
Wyjąć do miski, posolić i dokładnie wymięszać - soli dajemy 1 łyżeczke na każde 2 litry wyjściowej ilości mleka, oczywiście niejodowanej.
Jeśli serek jest za suchy dodać smietany w/g upodobania...
Zakrywamy miskę z serkiem folią i odstawiamy 'do jutra' do lodówki
Dzień 2
Gotowe, można podzielić na porcje i dodać ziół czy papryki w/g upodobania...
Zdjęć chyba nie ma potrzeby wstawiać, 'czynności' uproszczone maksymalnie, glownie polegaja na czekaniu..
Można powtarzać regularnie póki sie piwniczka serowa nie zapełni odpowiednim zapasem - można robić w tym samym czasie co inne sery, nawet pleśniowe, gdyż nawet jeśli sie zarodniki przeniosą, to i tak nic nie wyrośnie przed pożarciem serka.. przewidywany czas od nastawienia mleka do ostatniego kęsa nie dłużej niż tydzień...