11-02-2017, 19:02
Witam, dziś po raz kolejny zlałem znad osadu wino jabłkowe. Smakowo jest półsłodkie i oraz wyczuwalny jest lekko gorzkawy smak Dzieje się coś niepokojącego z tym winem? Da się ten gorzki smak jakoś zniwelować?
Wino jabłkowe - gorzkawy posmak
|
11-02-2017, 19:02
Witam, dziś po raz kolejny zlałem znad osadu wino jabłkowe. Smakowo jest półsłodkie i oraz wyczuwalny jest lekko gorzkawy smak Dzieje się coś niepokojącego z tym winem? Da się ten gorzki smak jakoś zniwelować?
11-02-2017, 19:11
Przepraszam ale wszystkie wina które robisz są za gorzkie? Z mirabelek, z jabłek... może coś nie tak z Twoim smakiem?
PS Tak jak z mirabelkowym, wino wymaga czasu i dojrzewania.
11-02-2017, 19:30
No też się właśnie na początku wystraszyłem że ze mną jest coś nie tak , ale dałem żonie spróbować i takie same ma odczucia. No właśnie tylko te dwa nie do końca są halo. Robiłem z ryżu i rodzynek jest przepyszne, z wiśni rewelacja, z dzikiej róży niebo w gębie a te dwa jakoś tak nie do końca...
12-02-2017, 17:42
Mój miód pitny, (trójniak nr 2), miał gorzkawy posmak, jak jeszcze fermentacja była w toku.
Może Twoje (jabłkowe i mirabelkowe - z drugiego tematu) jest gorzkie, bo jeszcze fermentuje? Może tak wolno fermentuje bo robiłeś na dzikich drożdżach? Może za długo czekałeś na pierwsze zlanie? Może zlanie było za szybko i spowolniłeś fermentacje, przez co tak długo trwa? Może... Za mało danych by coś konkretnego powiedzieć.
To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|