Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino jabłkowe - gorzkawy posmak
#1
Witam, dziś po raz kolejny zlałem znad osadu wino jabłkowe. Smakowo jest półsłodkie i oraz wyczuwalny jest lekko gorzkawy smak Angry Dzieje się coś niepokojącego z tym winem? Da się ten gorzki smak jakoś zniwelować?
Odpowiedz
#2
Przepraszam ale wszystkie wina które robisz są za gorzkie? Z mirabelek, z jabłek... może coś nie tak z Twoim smakiem?
PS Tak jak z mirabelkowym, wino wymaga czasu i dojrzewania.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#3
No też się właśnie na początku wystraszyłem że ze mną jest coś nie tak :) , ale dałem żonie spróbować i takie same ma odczucia. No właśnie tylko te dwa nie do końca są halo. Robiłem z ryżu i rodzynek jest przepyszne, z wiśni rewelacja, z dzikiej róży niebo w gębie a te dwa jakoś tak nie do końca...
Odpowiedz
#4
Mój miód pitny, (trójniak nr 2), miał gorzkawy posmak, jak jeszcze fermentacja była w toku.
Może Twoje (jabłkowe i mirabelkowe - z drugiego tematu) jest gorzkie, bo jeszcze fermentuje?
Może tak wolno fermentuje bo robiłeś na dzikich drożdżach? Może za długo czekałeś na pierwsze zlanie?
Może zlanie było za szybko i spowolniłeś fermentacje, przez co tak długo trwa?

Może...

Za mało danych by coś konkretnego powiedzieć.
To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać. 



Skocz do: