Liczba postów: 434
Liczba wątków: 14
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Zabierzów k/Krakowa
Nastrój: jak po skosztowaniu winka
znam skład przypraw do ryżowego ( ten baaaaardzo długi ), znam ten krótszy ( 5 składnikowy ). chciałem sobie zrobić kompozycję z tego krótkiego, ale wczoraj nie dostałem w markecie tymianku i imbiru.
czy któś zna inne dodatki ( możliwe do zakupu ) któreby poprawiły smak winka ryżowego?
Liczba postów: 112
Liczba wątków: 16
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Straszyn k. Gdańska
Według mnie nic sie nie stanie jeśli imbir i tymianek dodasz tydzień później. Swoją drogą to raczej niewyszukane przyprawy i nawet u mnie na wsi są dostępne. Myślę , że warto żebyś sprawdził w najbliższym sklepie spożywczym. Co do innych składników poprawiających - różnie sie komponują czasami dając nieciekawe zbitki. Wiem coś o tym. Eksperymenty warto robić ale raczej na eksperymentalnych ilościach.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
sproszkowany imbir kupisz chyba w kazdym spozywczym, chyba ze chciałeś świeży, to najcześciej jest w duzych hipermarkietach. Przy Bagateli na Krupniczej jest tez bardzo dobrze zaopatrzony sklepik z korzeniami i przyprawami. Tymianek tez chyba w spozywczych, jak nie to w zielarskim, w niektorych aptekach.
arek
Tymianek i imbir są w każdym spożywczym (no, może prawie w każdym  ) Z doświadczenia ostrzegam przed przedawkowaniem gałki muszkatołowej.
Krzysztof
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: CHORZÓW
Nastrój: ''nie''winny:)
SPRÓBUJ DODAĆ KILKA SZTUK SUSZONYCH ŚLIWEK(OK7-10DKG/5L)
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 14
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Zabierzów k/Krakowa
Nastrój: jak po skosztowaniu winka
udało się zdobyć te przyprawy, ciekawy jestem efektu końcowego, ale mam nadzieję, że to będzie to. o śliweczce też myślałem od dawna, dziękuję za radę, na kolegów winiarzy zawsze można polegać.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Gdańsk
Czy próbował ktoś z Was dodawać kardamonu? Lubie jego aromat a właśnie eksperymentuję z moim pierwszym winem ryżowym. Jak na razie w jednym z przepisów z forum (na 25 l) zamieniłem część cukru na miód (gryczany). Czekam na efekty....
Rafał
Dodaj i opisz efekty - za rok będzie jak znalazł. Wszelkie nowe pomysły są mile widziane.
Krzysztof
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 14
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Zabierzów k/Krakowa
Nastrój: jak po skosztowaniu winka
kupiłem przyprawy, dodałem do winka ryżowego ( dzięki Skrzychu za ostrzeżenie - dot. ilości ), wczoraj pierwszy raz próbowaliśmy ( małżonka ) tego wermutu. jakież było moje zdziwienie ( jeszcze większe mojej małżonki ) kiedy smak przypominał - przewyższał !!! wino znane pod marką Ciociosan. mam nadzieję że po dłuższym leżakowaniu będzie jeszcze lepsze.
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Szczecin-Warszawa
Nastrój: uwiebiam poranki winem pachnące :)
Tytuł mówi chyba sam za siebie. Bedę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie tej drobnostki, gdyż nie chcę zmarnować mojego pierwszego wina. dzięki
Liczba postów: 46
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Bytom
No wlasnie, moge dodac jeszcze przyprawy po 7 tygodniach fermentacji??
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: olsztyn
jestem ciekaw jak smakuje wasze ryżowe z dodatkiem przypraw.....
ostatnio wpadły w moje ręce przyprawy do piernika .jak pewnie wiecie ciacho ma posmaczek korzenno-ziołowy.
postanowiłem doprawić własnie nimi winko z ryżu.
efektu końcowego jeszcze nie znam .do końca fermentacji zostła około miesiąc.wtedy dokonam pierwszej degustacji  ))) 
proporcje przypraw oczywiście według indywidualnych upodobań .
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 17
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: wytrawny
polecam ryżowe z imbirem (korzeń!!!),
mam teraz nastaw ryżowego na etapie oddzielenia części stałych.
Imbir spowodował, że aktualnie winko ma zdecydowany smak, który określiłabym jako orzeźwiający, pachnie też przyjemnie.
Korzeń imbiru dodałam przez przypadek (sparzony i posiekany), po prostu zostało mi trochę imbiru z nastawu wina imbirowego.
pozdrawiam
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Poznań
a macie moze przepis na vermouth?
z ryzu?
jakie skladniki i w jakich dawkach uzywacie?
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
strona macierzysta > Przepisy szczegółowe > wermut domowy
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Poznań
dziekuje
jakos jeszcze sie nie rozeznje w stronie
Cytat:Wysłane przez Margot
polecam ryżowe z imbirem (korzeń!!!),
Jakie proporcje zalecasz?
Krzysztof
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Nastrój: Pelen loozik
MOŻESZ DODAĆ PRZYPRAWE DO WIN I PIW GRZANYCH KTÓRA ZAWIERASZ WSZYSTKIEGO PO TROCHE: TYMIANEK , IMBIR, GAŁKA, CYNAMON ITD/ do zakupu w każdym sporzywczym ja osobiście używam z PRYMATU.
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Nastrój: do końca nie odgadniony...
Cytat:Wysłane przez marcin9994
ja osobiście używam z PRYMATU.
W końcu do Prymatu mamy z 500m w linii prostej
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
Cytat:Wysłane przez marcin9994
MOŻESZ DODAĆ PRZYPRAWE DO WIN I PIW GRZANYCH KTÓRA ZAWIERASZ WSZYSTKIEGO PO TROCHE: TYMIANEK , IMBIR, GAŁKA, CYNAMON ITD/ do zakupu w każdym sporzywczym ja osobiście używam z PRYMATU.
tam są na pewno same zioła i korzenie?  Raz w podobnym widziałem jakieś glutaminiany i inne wspomagacze.
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Nastrój: do końca nie odgadniony...
Na opakowaniu wypisane są jako skład same nazwy przypraw, bez żadnych dodatków. Jednak czy "wspomagaczy" tam rzeczywiście nie ma, to Bóg jeden raczy wiedzieć, choć z drugiej strony podawanie fałszywego składu przypraw na opakowaniu grozi chyba powaznymi karami dla producenta wiec chyba by nie ryzykowali...
no i znalazłem właśnie link do tej przyprawy z podanym składem i opisem
http://www.prymat.pl/produkty.php?inf=89
Jakie proporcje prymatowskiej przyprawy na 1l nastawu zalecacie, drodzy przyjaciele?
Krzysztof
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Nastrój: do końca nie odgadniony...
Opakowanie zawiera 40g przyprawy. Po otwarciu i "przeliczeniu" na łyżeczki wyszlo mi, że przyprawy jest ok. 8 łyżeczek do herbaty. Łącznie w skład przyprawy wchodzi 7 składników: cukier, goździki, gałka muszkatowa, imbir, ziele angielskie, cynamon, kolendra. A wiec ja przyjąłem sobie, że każdego ze skłdników jest w przybliżeniu niecałe 1,5 łyżeczki.
Ryżowe nastawiłem według Twojego przepisu (Skrzych) gdzie w zależności od preferencji smakowych zalecane było średnio 2 - 3,5 łyżeczki danej przyprawy na 25l o ile dobrze pamietam. Moje winko jest ok. 2 razy mniejsze, liczy bowiem 12-13 litrów, zatem proporcje te zmniejszylem również o połowę i zgodziło mi się właśnie 1 - 1,5 łyżeczki każdej z przypraw.
Reasumujac - dodałem torebkę 40g przyprawy na 12-13 litrów.
Liczba postów: 1.629
Liczba wątków: 28
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Żory
Nastrój: niecierpliwy przednalewkowy
Pewnie każda przyprawa oraz jej ilość daje odmienne efekty smakowe. Mnie z wermutów najbardziej smakuje Martini Extra Dry i takie coś chciałabym uzyskać. Może ktoś, kto zna to martini, ma jakieś sugestie co do propocji i rodzajów ziół?
|