• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 66 67 68 69 70 71 Dalej »

Wznowienie fermentacji dwójniaka

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wznowienie fermentacji dwójniaka
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#1
21-07-2004, 11:00
Witam,

W pażdzierniku 2003 nastawiłem dwójniaka. Użyłem drożdży Zamojskich, fermentacja wystartowała bez problemów. Zakończyła się przy 28-30 bllg. Ponieważ miód wydawał się bardzo słodki myslałem o wznowieniu fermentacji.
Zamówiłem u Dzidka ANKĘ EXTRA i od pniedziałku mój miodek
:slinka::slinka: puka 6 razy na minutę
:D.
O wynikach wznowionej fermentacji i końcowym bllg będę informowac.
Tymczasem pozdrawiam

Mario:tak:
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#2
21-07-2004, 11:29
6 razy na minutę przy dwójaniku to całkiem przyzwoicie. Jaki był Blg początkowy?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#3
23-07-2004, 08:17
Czesc,

Przyznam Ci się, że nie mierzyłem. Wg wyliczeń powinna miec ok 48 Bllg.

Dzis rano 4-5p/min.

Pozrawiam
Mario
Szukaj
Odpowiedz
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#4
23-07-2004, 08:20
Zapomniałem Cię zapytac,

jakie końcowe Bllg powinien miec dwójniak?
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#5
23-07-2004, 08:55
A ile chcesz miec tam alkoholu?

Zakładając, że na starcie dwójniak ma 45Blg, a zamierzasz odfermentowac go do 16% alk, to końcowa gęstosc powinna wynosic 14Blg.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#6
23-07-2004, 09:31
W przypadku dwójniaka chciałem fermentowac do "ostatniego żyjącego drożdża".
Mam jednak pytanie do rachunków.
Jakis czas temu, przeglądając forum, natknąłem się na wzór, wg którego można obliczyc zawartosc cukru w litrze roztworu po odjęciu niecukrów (-4Bllg).
(Bllg*10000)/(1000-3,7*Bllg).
Wg obliczeń 45 Bllg to 539,89g cukru w 1l roztworu, 14 Bllg 147,65 g/l. 539,89-147,65 = 392,24.
Jeżeli dobrze to wszystko rozumiem, to drożdże powinny przerobic 392,24g cukru w 1 litrze roztworu.
Zakładając, że 1% alkoholu powstaje z 17g cukru, obliczam 392,24/17=23,07%.
Znowu gdzies popełniam bląd?

Pzdr
Mario
Szukaj
Odpowiedz
alveanerle Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 548
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2004
Lokalizacja: miasto wielkiej wieży
Nastrój: Marchewka z Groszkiem
#7
23-07-2004, 10:11
Wzór powyższy sprawdza się cudownie jesli chodzi o roztwory zawierające tylko cuker, wodę i jakis stały czynnik niecukrowy. W momencie gdy na horyzoncie pojawia się alkohol, pojawiają się problemy. Alkohol ma gęstosc mniejszą od wody, więc każdy jego dodatek powoduje zaniżenie wyliczeń ilosci cukru dokonywanych za pomocą tegóż wzoru.

Czyli jak liczyc?

Polecam posty JM w któryms z wczesniejszych wątków miodowych - tam masz wszystko wyjasnione i podane na srebrnej tacy.
Szukaj
Odpowiedz
alveanerle Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 548
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2004
Lokalizacja: miasto wielkiej wieży
Nastrój: Marchewka z Groszkiem
#8
23-07-2004, 10:14
O na przykład ten link powinien Ci sporo wyjasnic:
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#9
23-07-2004, 10:33
Do przeliczania miodów bardzo dobrze nadaje się makro cukier-alkohol.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#10
23-07-2004, 10:55
Czy wskazaną przez alveanerle tabelkę, możnaby było "przedłużyc" np. do 50 Bllg?
:D

Pzdr
Szukaj
Odpowiedz
alveanerle Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 548
Liczba wątków: 15
Dołączył: 03 2004
Lokalizacja: miasto wielkiej wieży
Nastrój: Marchewka z Groszkiem
#11
23-07-2004, 13:03
O jakim makrze mówisz?
Szukaj
Odpowiedz
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#12
23-07-2004, 13:58
Alveanerle,

znany jest Ci kod "rozszerzający" tabelę?
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#13
23-07-2004, 19:24
Makro jest do pobrania tu
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#14
26-07-2004, 19:31
Cytat:Originally posted by Mario
W przypadku dwójniaka chciałem fermentowac do "ostatniego żyjącego drożdża".
Mam jednak pytanie do rachunków.
Jakis czas temu, przeglądając forum, natknąłem się na wzór, wg którego można obliczyc zawartosc cukru w litrze roztworu po odjęciu niecukrów (-4Bllg).
(Bllg*10000)/(1000-3,7*Bllg).
Wg obliczeń 45 Bllg to 539,89g cukru w 1l roztworu, 14 Bllg 147,65 g/l. 539,89-147,65 = 392,24.
Jeżeli dobrze to wszystko rozumiem, to drożdże powinny przerobic 392,24g cukru w 1 litrze roztworu.
Zakładając, że 1% alkoholu powstaje z 17g cukru, obliczam 392,24/17=23,07%.
Znowu gdzies popełniam bląd?
Pzdr
Mario
Rozumiesz dobrze, tylko to Kol. Wesoly popełnił błąd w poprzednim post'cie
podając 14 Bllg (powinno byc raczej około 24 Bllg )

Natomiast odnosnie niecukrów - jeżeli one są to ich ilosc nie ulega zmianie w wyniku fermentacji i w związku z tym ich ilosc jednakowo wpływa na wszystkie pomiary gęstosci brzeczki na każdym etapie, a więc poprawek na zawartosc niecukrów nie ma potrzeby uwzględniac wogóle, lub uwzględniac ale odnosnie każdego pomiaru w tej samej wielkosci.

Natomiast alkoholu w miarę fermentacji przybywa i związane z tym poprawki są konieczne.
Szukaj
Odpowiedz
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#15
27-07-2004, 11:17
Witam,

JM dziękuje za odpowiedż.
Reasumując, przystępując do nastawienia nowego wina i miodu, mogę posługiwac się takimi własnie obliczeniami?

Pzdr
Mario
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 66 67 68 69 70 71 Dalej »

Wznowienie fermentacji dwójniaka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 08:29 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa