cześć
Dzisiaj trochę przez przypadek zostałem obdarzony owocami czyli co zerwałem to moje
Mam 4kg mocno dojrzałych wiśni oraz 8kg czerwonej porzeczki. Jedno i drugie zmiażdżyłem (wiśnie z pestkami) i wrzuciłem do pojemnika fermentacyjnego 30l (12,1kg moszczu). Mam świeże drożdże enovini, pożywkę i piorosiarczan. Ze sprzętu dwa balony 15l i 10l i cukromierze. Cukromierz pokazuje 12 blg (?). Plan jest na wino półsłodkie ok. 12-14%.
Teraz dodałem 1,2g pirosiarczanu, 1/3 dawki pożywki i uwodnione drożdże. Oraz 1kg cukru rozpuszczonego w 2l wody.
Czy ta ilość owoców wystarczy na obydwa balony tj na 25l? Co dalej robić żeby nie spaprać wina?
![[Obrazek: Q6cDCCc.jpg?1]](http://i.imgur.com/Q6cDCCc.jpg?1)
Dzisiaj trochę przez przypadek zostałem obdarzony owocami czyli co zerwałem to moje

Mam 4kg mocno dojrzałych wiśni oraz 8kg czerwonej porzeczki. Jedno i drugie zmiażdżyłem (wiśnie z pestkami) i wrzuciłem do pojemnika fermentacyjnego 30l (12,1kg moszczu). Mam świeże drożdże enovini, pożywkę i piorosiarczan. Ze sprzętu dwa balony 15l i 10l i cukromierze. Cukromierz pokazuje 12 blg (?). Plan jest na wino półsłodkie ok. 12-14%.
Teraz dodałem 1,2g pirosiarczanu, 1/3 dawki pożywki i uwodnione drożdże. Oraz 1kg cukru rozpuszczonego w 2l wody.
Czy ta ilość owoców wystarczy na obydwa balony tj na 25l? Co dalej robić żeby nie spaprać wina?
![[Obrazek: Q6cDCCc.jpg?1]](http://i.imgur.com/Q6cDCCc.jpg?1)
![[Obrazek: 4qtk0f2.jpg?1]](http://i.imgur.com/4qtk0f2.jpg?1)
Pozdrawiam, Tomasz