Witam, po długiej nieobecności
Jako, że mieszkam w bloku i aktualnie dwójka dzieci na pokładzie, to tym bardziej nie mam szans na robienie wina z owoców. Przez dwa lata chyba żadnego wina nie zrobiłem. Zmieniłem to.
Użyte soki marki carrefour: porzeczka i jabłko
(widzę, że osadzanie obrazków nie działa, link do zdjęcia: https://i.imgur.com/GPY0Uwt.jpg
3 nastawy, jabłko, porzeczka oraz mieszany. Jabłko i porzeczka: Fermivint 7013 (18Blg), mieszany - bayanusy (20Blg).
Jabłko i porzeczka postawione 21 lipca, 23 dosłodzone bo cukier zeżarty. Jabłko do 12% celuję, porzeczkę 14. Mieszany - dzisiaj postawiony. Tutaj celuję w okolice 13%. Nie było już tych samych drożdży, więc kupiłem nieśmiertelne bayanusy. Użyłem połowy opakowania drożdży. Jabłko i porzeczka - całe opakowanie na baniaki 5L - pewnie przez to takie tempo.
Dzisiaj dodatkowo porzeczka dosłodzona do 5Blg z zera. Ostatni raz chyba dosłodziłem.
Trzymajcie kciuki.
Jako, że mieszkam w bloku i aktualnie dwójka dzieci na pokładzie, to tym bardziej nie mam szans na robienie wina z owoców. Przez dwa lata chyba żadnego wina nie zrobiłem. Zmieniłem to.
Użyte soki marki carrefour: porzeczka i jabłko
(widzę, że osadzanie obrazków nie działa, link do zdjęcia: https://i.imgur.com/GPY0Uwt.jpg
3 nastawy, jabłko, porzeczka oraz mieszany. Jabłko i porzeczka: Fermivint 7013 (18Blg), mieszany - bayanusy (20Blg).
Jabłko i porzeczka postawione 21 lipca, 23 dosłodzone bo cukier zeżarty. Jabłko do 12% celuję, porzeczkę 14. Mieszany - dzisiaj postawiony. Tutaj celuję w okolice 13%. Nie było już tych samych drożdży, więc kupiłem nieśmiertelne bayanusy. Użyłem połowy opakowania drożdży. Jabłko i porzeczka - całe opakowanie na baniaki 5L - pewnie przez to takie tempo.
Dzisiaj dodatkowo porzeczka dosłodzona do 5Blg z zera. Ostatni raz chyba dosłodziłem.
Trzymajcie kciuki.