19-08-2006, 21:22
Naprawdę z ręką na sercu....
Ale można przyjąć że mam 18...............

Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
|
19-08-2006, 21:22
Naprawdę z ręką na sercu....
![]() ![]()
21-08-2006, 18:57
Witam wszystkich!
Zaczęło się od nadmiaru czerwonej porzeczki. No cóż trza było co z tym zrobić i jestem. Nie powiem - robienie wina wciąga, szczególnie mając do dyspozycji taakie morze informacji na forum. Mieszkam w Gdańsku mam jeden duży balonik (~50l, stał sobie spokojnie w piwnicy) i kilka 5l przywizionych swego czasu z winem z Włoch. Poza tym mam dużo starszych przetworów owocowych oraz obfitującą w owoce działkę. Nic dodać nic ująć, tylko robić winko. Jeszcze raz witam i liczę na ciepłe przyjęcie ![]()
21-08-2006, 19:12
Cytat:Wysłane przez abcdefRozumiem, że 13 lat stażu w winiarstwie... Krzysztof
21-08-2006, 19:27
Czemu się dziwisz? Mój syn kończy 14 we wrześniu (stażu w życiu doczesnym), a pierwsze wina zrobił półtora roku temu. I nieźle mu to idzie - Parparowcy mogą się wypowiedzieć w tej materii.
edit: Właśnie w tym momencie syci miodzio Zbyszka Pszczoły, robi dwójniaka lipowego. Na życie dorosłe jak znalazł.
27-08-2006, 10:13
Witam!
Dwa tygodnie temu nastawiłem swoje pierwsze winko (wybór padł na ryż). Jako wielki miłośnik tego boskiego napoju zastanawiam się dlaczego nie wpadłem na to wcześnie. Szukając profesjonalnej wiedzy trafiłem m in. na to elitarne forum, którego chciałbym zostać użytkownikiem. Pozdrawiam wszyskich wspaniałych pasjonatów. Mam nadzieję, że wkrótce dołącze do zacnego grona znawców tajników cudu przemiany
27-08-2006, 10:30
Witaj na forum!
A mnie zastanawia czemu nie nastawiłeś wina z owoców? Ryżowiec dobry na zimę, teraz jest wysyp wszelakich owoców - do wyboru do koloru ![]() Ale mimo wszystko - udanego pierwszego winka, a jak pierwsze się uda to już wpadniesz po uszy ![]()
27-08-2006, 10:43
Czysta ciekawość, chać sam wcześniej nie produkowałem jednak znam smak wielu win owocowych, a ryż ? Po prostu zżrera mnie ciekawość co z tego wyjdzie. W nadchodzącym tygodniu nastawiam jeszcze 2 dymionka: wiśnie i jabłka
27-08-2006, 11:27
Cytat:Wysłane przez zbeerogillaczyli jednak cię wzięło ![]() Tak jak Emto napisał ryżowe czy zbożowe zostawiam na zime jak mam jeszcze jakiś pusty baniak ![]()
27-08-2006, 11:32
Cytat:Wysłane przez GENERAL AIDIDWcale się nie dziwię. Pod takim "okiem" wyrób wina musi się udać. Na twoim miejscu bałbym się już teraz. Za niedługo uczeń przerośnie mistrza ![]()
27-08-2006, 13:20
Cytat:Wysłane przez psiakuI oto chodzi.. mój syn twierdzi, że lepsze wina robi.. żmij na łonie swoim nie hoduję.. Pozdro!
28-08-2006, 08:43
Teraz w weekend miałem okazję poznać Dzidka, jeżeli reszta kolegów z forum jest
taka jak On, to takiego miejsca szukałem (szkoda że tak długo) pozdrawiam wszystkich WUJTOM (młodszy zadymiacz ![]() ![]()
28-08-2006, 08:47
Cytat:Wysłane przez wujtom ![]() ![]() ![]()
28-08-2006, 19:20
Witam.
Jestem nowym forumowiczem. Studiuje technologie zywnosci i choc przemysl fermentacyjny nie jest moja specjalonoscia to posiadam pewna wiedze na ten temat. Mam nadzieje ze dzieki temu forum moja wiedza i doswiadczenie wzrosna... Pozdrawiam!
28-08-2006, 22:01
Witaj, cayoti! Dobrze, że masz taką wiedzę, bo tutaj jest to na wagę złota
![]() ![]()
29-08-2006, 10:41
CZE!
![]() Chyba sie jeszcze z wami nie witałem ![]()
29-08-2006, 12:14
no siema
![]() ![]()
29-08-2006, 12:20
WITAM
NAZYWAM SIĘ MARCIN I UWIELBIAM WINKO WŁASNEJ ROBOTY( ZNACZY NIE ZE SKLEPU, BO SWOJEGO JESZCZE NIE MAM) LICZE ŻE ZNAJDĘ TU FACHOWĄ PORADE W KAŻDEJ SPRAWIE DOTYCZĄCEJ WINA
02-09-2006, 19:45
... jako "nowy" tutaj chciałbym pokrótce się przedstawić i kilka słów skreślić, ...
... tak więc: ... wiek - daaaaaawno już przekroczona 1/2 ludzkiego życia, ... wzrost - nie nachalny (jednakowoż wyższy od prezydenckiego ![]() ![]() ... z nalewkami eksperymentuję (korzystając z przepisów mojego dziadka) ... a w kuchni moją specjalnością jest BBQ, grill i wędzarnia (głównie na bazie dziczyzny) ... z "bagażem" ponad 30-to letnich doświadczeń kulinarnych (choć często korzystam z przepisów ponad 100-letnich, więc gdzież ta moja mizerna praktyka), ... może choć trochę jednak moja wiedza przyda się Wam w Waszych kuchniach i przy grillu, ... mieszkam "to tu to tam" kilka miesięcy w Polsce kilka na Florydzie - jakoś od kilku lat nie mogę się zdecydować ![]() witam więc i pozdrawiam Wszystkich niezmiernie serdecznie ps - ... dom zbudowany (kilka, a obecny w rozbudowie), ... drzewo zasadzone (wiele, ostatnio kilka cisów), ... syn (nic o tym nie wiem - a napewno to córunia Agusia, w wieku lat 30-tu kilka), ... - tak więc sfrustrowany trochę jestem i nie do końca spełniony - (chyba, że się syn jakiś ujawni), ... ![]()
02-09-2006, 19:55
Witam i od razu się czepiam ;]
Dlaczego na stronie chefpaul.net, w opisie nastawiania wina z winogron na samym końcu te butelki mają tak kosmiczne (nieregularne) korki? To tylko do zdjęcia było? No i oczywiście - czy to wino jeszcze jest?
02-09-2006, 20:10
... odpowiedź prozaiczna
![]() ![]() ... jeszcze kilka butelek zostało pzdr
02-09-2006, 20:26
Witaj Chef!
Miło mi Cię tu widzieć. Konstruuję właśnie wędzarnię z prawdziwego zdarzenia i kiedy będzie gotowa zamieszczę fotorelację na "Wędlinach domowych". Bardzo ładną piwniczkę sobie zmajstrowałeś, mam teraz od kogo zrzynać... ![]() ![]()
02-09-2006, 20:27
Z tym przelewaniem znad osadu bezpośrednio do butelek... znać fantazję ułańską
![]() Krzysztof
03-09-2006, 15:52
No, wreszcie ktos pamietajacy dawne czasy. Bo juz sie czulem samotny. Witaj.
![]() PS. Chyba sie wezme i zrobie ten makaron ze szmalcem.
04-09-2006, 13:46
Witaj Chef'ie na naszych stronach
![]()
04-09-2006, 14:16
Bardzo fajną masz stronę
![]() ![]() ![]() ![]() Zaciekawiły mnie szczególnie te wiewiórki z grilla ![]()
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\" ......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane ..... |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|