12-02-2009, 19:59
Cytat:Wysłane przez 1stgreen
Spróbuj dociągnąć do Blg 18. Możesz teraz napowietrzyć nastaw i zaaplikować trochę pożywki [2 - 3 g na 10 l].
Paweł,
jeżli nie myslałeś o pożywce DAF to pełna zgoda. Szkoda że tego jednak nie napisałeś, gdyż wiekszość niedoświadczonych użytkowników pożywkę kojarzy z preparatami zawierającymi fosforan dwuamonowy (większość dostępnych u nas pożywek).
Co do napowietrzenia to moje zdanie jednak jest zupełnie inne.
Aby uwolnić CO2 najlepszym jednak sposobem jest mieszanie, gdyż nie prowadzi do utleniania nastawu. Mieszanie dodatkowo rozprowadza drożdże w całej objętości nastawu co poprawia ich warunki życia. Podczas mieszania nie ma niebezpieczeństwa utlenienia nastawu. Napowietrzanie zastoswałbym w ostatecznosci.
Lisa Van de Water daje 5 podstawowych punktów ruszenia fermentacji która zatrzymuje się:
1. Umieścić nastaw w temperaturze 18 - 22 st.C.
2. Dodać komórki ścianek drożdży w ilości 0,1 - 0,15 g/l
3. Dodać SO2 do nastawu w odpowiedniej ilości. Pisałem o ilosciach TUTAJ.
4. Mieszać nastaw każdego dnia, aby rozprowadzić drożdże w całej objetości nastawu.
5. Napowietrzać jeżeli nie zaszkodzi to jakości nastawu.
Pogólnie jest to wszystko co można zrobic aby pobudzic nastaw. Jeżeli to nie pomoże to pozostaje jedynie restart jeżeli nie ma zbyt wiele alkoholu i cukru w nastawie.