Nie jest to możliwe. Przy obecnej dostępności drożdży możesz otrzymać od 12 do 20 % a co za tym idzie ilość przerobionego cukru znacznie się różni. Uwzględniając różnicę w Bllg początkowym i szeroki zakres % "widełki" końcowe Bllg są kolosalne.
Tak na szybko to np przy trójniaku może to być od -3 do 15 Bllg. Z tym, że -3 to przy najniższym startowym Bllg i przy drożdżach, które dociągną 20%. Natomiast 15 Bllg przy najwyższym startowym i przy małych %. Jak widzisz możliwości jest wiele i co jeśli komuś po prostu fermentacja stanie przy 15 i niskim % a startował z najniższego Bllg. Zamiast restartu uzna, że ma dobrze dofermentowany trójniak bo Bllg końcowe się zgadza.
Niestety ale końcowe Bllg trzeba sobie obliczyć samemu uwzględniając początkowe Bllg i % jakie chcemy uzyskać.
Tak na szybko to np przy trójniaku może to być od -3 do 15 Bllg. Z tym, że -3 to przy najniższym startowym Bllg i przy drożdżach, które dociągną 20%. Natomiast 15 Bllg przy najwyższym startowym i przy małych %. Jak widzisz możliwości jest wiele i co jeśli komuś po prostu fermentacja stanie przy 15 i niskim % a startował z najniższego Bllg. Zamiast restartu uzna, że ma dobrze dofermentowany trójniak bo Bllg końcowe się zgadza.
Niestety ale końcowe Bllg trzeba sobie obliczyć samemu uwzględniając początkowe Bllg i % jakie chcemy uzyskać.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.