Witam,
znalazłem ciekawy przepis na wino z dzikiej róży jako kompozycja suszonego owocu DR z dodatkiem kwiatu. Bardzo proszę o opinie. Może warto dodać troszke rodzynek jeszcze czy to już za dużo?
Składniki do 25L fermentatora:
2kg suszonych owoców róży
100g suszonych pąków kwiatowych róży
Suszone pąki kwiatów róży nadają winom i nalewką wyjątkowego charakteru, bukiet wina, miodu pitnego czy nalewki zmienia się diametralnie. Suszone kwiaty dodają delikatny, wyjątkowy aromat kwiatowy do naszych wyrobów.
5,5kg cukru
16l wody
30g kwasku cytrynowego
lub
20g kwasku+2cytryny
enzym pektolasa lub 6-7 kropli pektopolu
Drożdze winiarskie np.: aktywne drożdże Enartis Red Fruit lub EzFerm
Pożywka
Suszone owoce zalać gorącym syropem przygotowanym z 13 l wody i 3 kg cukru i pozostawić do ostygnięcia. Przelać do balonu ,dodać pektolasę lub pektopol i pozostawić na ok 6 godzin. Następnie dodać kwasek cytrynowy lub kwasek i pokrojone w kostkę cytryny ze skórką bez pestek, pożywkę, uaktywnione drożdże lub wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Wszystko dokładnie wymieszać i założyć rurkę fermentacyjną.
Po 5-6 dniach, podczas burzliwej fermentacji ,należy dodać ostudzony syrop z 2 l wody i 1,5 kg cukru.
Po ok.3-4 tygodniach wino należy zlać znad owoców do mniejszego balonu i dodać ostatnią porcję syropu z 1 l wody i 1 kg cukru. Pozostawić do zakończenia fermentacji najlepiej w trochę chłodniejszym miejscu 15-170 C.
Owoce można wykorzystać do drugiego ,podobnego nastawu, choć wino będzie trochę niższej jakości.
Po zakończeniu fermentacji pozostaje wino sklarować / jeśli zachodzi taka konieczność/,”wytrzepać” z dwutlenku węgla, zabezpieczyć przed powtórną fermentacją i rozlać do butelek.
Powinno leżakować min.5-6 miesięcy.
znalazłem ciekawy przepis na wino z dzikiej róży jako kompozycja suszonego owocu DR z dodatkiem kwiatu. Bardzo proszę o opinie. Może warto dodać troszke rodzynek jeszcze czy to już za dużo?
Składniki do 25L fermentatora:
2kg suszonych owoców róży
100g suszonych pąków kwiatowych róży
Suszone pąki kwiatów róży nadają winom i nalewką wyjątkowego charakteru, bukiet wina, miodu pitnego czy nalewki zmienia się diametralnie. Suszone kwiaty dodają delikatny, wyjątkowy aromat kwiatowy do naszych wyrobów.
5,5kg cukru
16l wody
30g kwasku cytrynowego
lub
20g kwasku+2cytryny
enzym pektolasa lub 6-7 kropli pektopolu
Drożdze winiarskie np.: aktywne drożdże Enartis Red Fruit lub EzFerm
Pożywka
Suszone owoce zalać gorącym syropem przygotowanym z 13 l wody i 3 kg cukru i pozostawić do ostygnięcia. Przelać do balonu ,dodać pektolasę lub pektopol i pozostawić na ok 6 godzin. Następnie dodać kwasek cytrynowy lub kwasek i pokrojone w kostkę cytryny ze skórką bez pestek, pożywkę, uaktywnione drożdże lub wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Wszystko dokładnie wymieszać i założyć rurkę fermentacyjną.
Po 5-6 dniach, podczas burzliwej fermentacji ,należy dodać ostudzony syrop z 2 l wody i 1,5 kg cukru.
Po ok.3-4 tygodniach wino należy zlać znad owoców do mniejszego balonu i dodać ostatnią porcję syropu z 1 l wody i 1 kg cukru. Pozostawić do zakończenia fermentacji najlepiej w trochę chłodniejszym miejscu 15-170 C.
Owoce można wykorzystać do drugiego ,podobnego nastawu, choć wino będzie trochę niższej jakości.
Po zakończeniu fermentacji pozostaje wino sklarować / jeśli zachodzi taka konieczność/,”wytrzepać” z dwutlenku węgla, zabezpieczyć przed powtórną fermentacją i rozlać do butelek.
Powinno leżakować min.5-6 miesięcy.