26-01-2018, 13:18
FRIGG
([b]Tropical Milkshake IPA)
[/b]
Ilość = 12 L([b]Tropical Milkshake IPA)
[/b]
Ekstrakt 17 blg
65 IBU
Barwa 11 EBC
Woda:
mieszanka wody destylowanej z marketową - 72 ppm (miało być niżej, ale niestety dałem za dużo wody z marketu)
Słody (Viking Malt):
- 3 kg Pale Ale
- 0,25 kg słodu pszenicznego
- 0,25 kg słodu wiedeńskiego
Chmiele:
- 60 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Orbit
- 30 min - 10 g Rakau
- 5 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Rakau, 10 g Orbit
Na fermentację cichą dodam jeszcze po 30 g Orbit oraz Rakau.
Drożdże:
Bulldog American West B5
Dodatki:
- 0,3 kg laktozy
- 0,6 kg płatków owsianych
- 20 g rozmarynu (fermentacja cicha)
- 20 g hibiskusa (fermentacja cicha)
- 900 g owoców tropikalnych (fermentacja cicha)
Spostrzeżenia zapisane podczas warzenia:
- blg na początku filtracji 19, przed chmieleniem 15 blg, a po gotowaniu 25 blg
- brzeczka mega mętna, bardzo jasna!
- drożdże uwodnione nie ruszyły, ale po 12 h od schłodzenia rozsypałem drożdże po brzeczce i zaczęło się coś dziać
- po dwóch dniach brzeczka zeszła do 6 blg i stoi