Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Infekcja?
#1
    Panie i Panowie, dzisiaj 7 dzień fermentacji burzliwej. Piwo Wheat Coopersa i ciemny ekstrakt tez wheat. Do tego drozdze wheat z biowinu. Piwo dosc mętne. Dzis pierwszy raz podnioslem pokrywe. Na powierzchni to co widac na foto. Zapach nienajgorszy. Czy to infekcja czy taki urok pszenicznych?
Odpowiedz
#2
Drożdże i piana, zamknij i odstaw na jeszcze 2 tygodnie aby fermentacja się skończyła i drożdże dokończyły prace na cichej, ukrywając przy tym wady.

Odpowiedz
#3
A może więcej szczegółów jak je robiłeś, dlaczego używałeś drożdży z Biowinu, czyżby z puszką coopersa nie było drożdży, to nie była puszka chmielona :niewiem:.
Jakie to drożdże te z Biowinu.
Po siedmiu dniach fermentacji trudno wymagać aby piwo było klarowne.
Próbowałeś tym fermentorem zamieszać.
Lech
Odpowiedz
#4
Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi. Pojemnikiem nie mieszałem. Generalnie nie dotykałem go przez 7 dni, aż do dziś. Fermentacja wystartowała pięknie. Drożdże kupiłem w sklepie Biowinu w Łodzi razem z coopersem. Wziąłem je bo rzekomo najlepiej się do pszenicznego piwa nadawały. Ścianki pojemnika są przezroczyste. W piwie unoszą się jakieś cząsteczki. Przyczepiają się też do ścianek. Przy lekkim puknięciu się odklejają i opadają na dno. To trzecie piwo jakie robię. Przy poprzednich nie obserwowałem takich drobinek i nalotu na powierzchni. Ale to pierwszy raz z tymi drożdżami. Może taki ich urok?
Odpowiedz
#5
Wyjechało drożdże na pianie. Zamieszaj i spoko.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.










Skocz do: