Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe pytanko :)
#26
Ciągłe otwieranie i sprawdzanie nastawu nie jest dobre.
Pierwszy nastaw OK. Jeśli zawartość alkoholu będzie Cię zadowalać to zlej wino, daj pirosiarczyn i dosłódź do smaku. Nastaw po tym przenieś w chłodne miejsce.
Z drugim nastawem musisz czekać aż alkohol zabije drożdże. Do tego nastawu na koniec pirosiarczynu nie dawaj. Jakie będzie Blg? Zmierzysz to się dowiesz. Ja nie wiem tego.
Wino ryżowe zlewa się po 6 tygodniach. Nastaw mieszaj.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#27
Ok pierwszy nastaw BGL 0 i tak zostawiam do 20 grudnia.
Nastaw nr 2 (dzień 15) BGL było -1 , lecz dalej pracował , dałem jeszcze 2 szklanki cukru, łącznie poszło około 3,3 kg na 10 l i BGL wzrosło do 1-2

wartości podobne jak w https://moviement.pl/wino-z-zyta-prosty-...-rodzynek/
WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 18%

żyto – 2,0 kg
rodzynki 0,25 kg
cukier – 3090 g, czyli 1,93
kwas cytrynowy – 80 g
woda – 8,07 l

Co dalej z zastawem nr 2 ?
Odpowiedz
#28
Aktualizacja
Nastaw nr 1 to jest 10 litrów 24 dzień - przestał bomblować , gdy jest nie mieszany przez dzień, to zauważalny jest na dnie osad a wino zaczyna się klarować
Nastaw nr 2 (20 litrów na bayanusach) - 19 dzień, bombluje co 80 sekund , BGL ujemne około -1,-2 temperatura nastawu 20C . Czy to jest dobrze ?
Odpowiedz
#29
Nr1 do zalania z nad osadu.
Nr2 moim zdaniem także. I tak będziesz musiał dosłodzić do ok 1-2blg. Mocny wytrawny wermut/ żytowiec jest nie pijany. No chyba że lubisz.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#30
Nastaw 1, już nie mieszam (czekam aż najwięcej osadu opadnie) na zdjęciu widać ze ładnie wszystko opada na dno, w sobotę zlewam, konserwuje i dosładzam (no chyba że zlewanie po 6 tygodniach to warunek konieczny).

Nastaw 2 - bombluje co 2 minuty, daje mu jeszcze z 2 tygodnie, potem będę próbował ubijać drożdże przez stopniowe dosładzanie.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#31
Na dnie masz dużo obumarłuch drożdży. Czym dłużej wszystko razem, tym bardziej zapach drożdży będzie wyczuwalny.
A sam z siebie to on nie zniknie.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#32
Ok , pierwszy nastaw zalany dodany pirosiarczyn  około 1,4 gram na 10 l  i dosłodzone cukrem , jedna szklanka na 10 l wina  i BGL skoczyło na 0 , zostawiam do klarowania (niestety nie udało mi się usunąć martwych drożdży ) i dojrzewania , jak rozumiem można potem dosłodzić ?
Ogólnie wino teraz ma swój smak i czuć w nim alkohol , lecz z czasem pokaże swoje na co je stać (mam taka nadzieję), zdjęcie poniżej.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#33
Codo drugiego wina to nauczyłem się w końcu obliczać moc wina (ilość cukru jaką należy dodać) to jest 1% alkoholu w winie x ilość litrów x oczekiwana moc.
Czyli 17g (bo tyle cukry potrzeba aby osiągnąć 1% w 1L)x 20L (tutaj nie wiem czy dobrze liczę to chodzi o użytą wodę , czy o oczekiwaną ilość wina) x 18% mocy = 6,120 KG cukru aby wyjść na zero. (wino 18% wytrawne)
Co do nastawu nr 2 wczoraj sprawdziłem , znowu BGL ujemne dodałem cukru 4 szklanki czyli łącznie około 7 kg cukru na 20L wina, a BGL wskoczyło na 0 i dalej fermentuje no mam nadzieje ze te drożdże w końcu załatwi, Bo przecież wino będzie potrzeba dosłodzić i tak .
Odpowiedz
#34
20 L które uwzględniasz w obliczeniach to ilość całkowita nastawu, czyli już z dodana wodą. Natomiast przy winach owocowych czy z suszonych owoców pamiętaj o cukrach zawartych w sokach/owocach aby to tez uwzględnić.
Pozdrawiam Darek
Odpowiedz
#35
Ok , wino zlane z 1 nastawu dzisiaj zlałem ponownie oddzielając osad jaki nie dało się oddzielić z pierwszego zlewania.

Natomiast jak jest z dosładzaniem wina ?

Znalazłem podział win ze względu na zawartość cukru
<15 g/l - wytrawne
15-30 g/l - półwytrawne
30-60 g/l - półsłodkie
60-150 g/l - słodkie
>150 g/l - bardzo słodkie

BGL to gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu.

Czy można w takim razie sugerować się BGL przy dosadzaniu gotowego wina ?
np. uzyskuje wino z 2 nastawu 18% na bayanuach i chcę otrzymać wino słodkie 18% o zawartości 100g/l np.
100g x 20L czyli na 20 l muszę dodać 2 kg cukru idąc analogicznie 1BGL (10g) /100g = 10BGL/L
Czy ja to dobrze liczę czy dosładzanie wina inaczej się liczy ?
Odpowiedz
#36
(04-12-2019, 12:08)on995 napisał(a): .......
np. uzyskuje wino z 2 nastawu  18% na bayanuach i chcę otrzymać wino słodkie 18%  o zawartości 100g/l np.
100g x 20L czyli na 20 l muszę dodać 2 kg cukru idąc analogicznie 1BGL (10g) /100g = 10BGL/L
Czy ja to dobrze liczę czy dosładzanie wina inaczej się liczy ?

To jakaś kwantowa matematyka Ci wyszła.

1Bllg - 10 g/kg . Dla jasności 1 litr wina/miodu prawie nigdy nie waży kg bo zazwyczaj posiada w swoim składzie różne substancje a nie tylko wodę.
Wino o Bllg 10 ma w jednym litrze 104 g cukru.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#37
Proszę wybaczyć mi moja ignorancje , lecz jeśli chciałbym mieć 10 litrów wina słodkiego (po dosłodzeniu) o zawartości cukru 60g/l to muszę dać 600gram , czyli BGL będzie w granicy 6 , oczywiście pragnę zapytać czy można stosować takie porównanie ?
Odpowiedz
#38
Przy małych ilościach i do 10 Bllg jak najbardziej można zaokrąglić tak jak podajesz.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#39
Ok, jednak mamy mały coś dziwnego, nastaw 10 litrowy o mocy 15% , dosłodziłem łącznie po siarkowaniu 800g/10L, BGL pokazuje 5, czy cukromierze maja jakąś datę ważności ?

Ogólnie wino jest dobrze dosłodzone (ani za dużo, ani za mało) i naprawdę coś ciekawego w nim jest , po leżakowaniu i klarowaniu będzie świetne- o ile ja nie dobiorę się do zawartości.



Natomiast co do nastawu 20 litrowego na bayanusach pracuje dalej, dlatego po ściągnięciu z nad osadu , sypnę 40g/L no tego to już nie przetrzymają i potem zajmę się dosładzaniem do BGL 5 , natomiast wygląda na obecna chwile tak , ile mu jeszcze dajecie do ściągnięcia ?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#40
Chciałem zrobić małą aktualizację :
Nastaw 10 L na drożdżach Sherry klaruje się i co jakiś czas zlewam wino z nad osadu (już raz dostał piro) , sypnę jeszcze piro przy butelkowaniu za kilka miesięcy, natomiast nastawiłem jeszcze 2 nastawy 10L na tym samym szczepie,  i nastaw pierwszy który ma 80g cukru/ l zostanie zmieszany z pozostałymi gdyż 80g/l to jednak za dużo , doświadczenie mnie nauczyło że przy dosładzaniu lepiej jest dać najpierw 40-50g/l i ewentualnie potem zwiększać o 10g/l


Natomiast nastaw na bayanusach 20L (o niego miałem duże obawy ) ma się się świetnie.
8 grudnia zlałem i dosłodziłem 50 g/l, BGL 2  dzisiaj zlałem celem wywalenia drożdży z dna, wino dalej ma BGL 2 i taka ilość cukru jest zadowalająca,  jest zupełnie klarowne, jak by chciało już trafić od butelek. Dodałem dodałem 1,5g piro na 10L i z powrotem do wiadra , przed butelkowaniem dostanie jeszcze  taka sama dawkę piro.

Dlatego myślę że temat wina z ryżu został wyczerpany, dziękuję bardzo za okazana pomoc i życzę wszystkim wesołych świąt. :pijemy:
Odpowiedz
#41
Chciałem się jeszcze podzielić moimi obserwacjami z szczepów drożdży użytych do produkcji tego wina , bezapelacyjnie wygrywają bayanusy , wino co prawda jest mocne, ale ma o wiele więcej aromatu i mocy zół niż sherry. Natomiast sami zobaczcie klarowanie lewa sherry (chociaż wino jest starsze o miesiąc, w końcu dałem sobie spokój i użyłem Turbo Klar, po 4 dniach efekt jak w po prawej), a prawa bayanusy (bez problemu się klaruje). Osobiście polecam do tego wina bayanusy.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#42
Witam mam pytanie odnośnie wina z ryżu, 3tyg już pracuje balon 5l 1kg ryżu drożdże rodzynki, 1,2kg cukru gdzie po 2 tyg dodałam jeszcze 0,5kg , dalej ładnie pracuje, i teraz pytanie czy w 3tyg fermentacji moge dodac jakieś skladniki Żeby nabrało smaku i aromatu ? Bo taki sam ryżowiec to może nie bedzie smakiem za dobry?



Skocz do: