• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 71 Dalej »

Miód imbirowy Czwórniak -pierwszy w życiu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Miód imbirowy Czwórniak -pierwszy w życiu
Suchowryjev Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 71
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2018
Lokalizacja: Polska
#1
Wink  08-07-2018, 12:20
Witam wszystkich miodosytników, mam kilka pytań co do miodku który za kilka dni będe nastawiał
Kupiłem w tym celu nowy balon 20l,mam 5 litrów miodu wielokwiatowego
1.Czy nastawiać cały balon odrazu tzn.czy sycić 5 l miodu i 15 wody czy rozłożyć to na raty?
2.Kiedy dodać imbir,czy odrazu czy może później na cichą fermentacje?
3.Jaką ilość imbiru polecacie na taki nastaw?I w jakiej formie?pokroić go na kawałki,czy może zetrzeć na drobno?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#2
08-07-2018, 13:44
Pamiętaj o tym że czwórniak to miód wytrawny.
A po co chcesz sycić, masz miód z niepewnego źródła.
Ja robiłem trójniaka imbirowego i na 13l dałem 100 g imbiru w plasterkach, moim zdaniem miodek wyszedł bardzo dobry, czwórniaka nie robiłem ale sądzę że imbiru powinno dodać się dużo mniej :niewiem:.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Suchowryjev Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 71
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2018
Lokalizacja: Polska
#3
08-07-2018, 13:53
Miód mam z bardzo dobrego źródła i zastanawiam sie czy nie zrobic go na zimno
Wiem że wyjdzie wytrawny wiec po roku go zdegustuje i ewentualnie domiodze żeby poprawic słodkośc
Szukaj
Odpowiedz
Mikael Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 605
Liczba wątków: 6
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lubelskie
Nastrój: Imbirowy
#4
08-07-2018, 16:32
Domiadzanie czwórniaka to jak zaczynanie od nowa nastawu, jak się ruszy to kolejny rok klarowania i dalsze zmiany smaku.
Do trójniaka na 30l dałem 400g startego na tartce imbiru, niesycony, do burzliwej, i ledwie go czuć po dwóch latach.
PS: 20l w 20l balonie. Odważnie.
Szukaj
Odpowiedz
Suchowryjev Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 71
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2018
Lokalizacja: Polska
#5
08-07-2018, 17:27
Burzliwa pójdzie w wiaderku 33 litrowym,więc spokojnie
Szukaj
Odpowiedz
buggy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Mazowieckie okolice Mińska Maz
#6
15-07-2018, 15:23
Ja robiłem taki miodek imbirowy , tylko go później lekko dosładzałem miodem i wyszedł super , oczywiście dosładzanie było moim wyborem .
Lepiej być głupim z nadzieją  niż beznadziejnie mądrym.

m
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 71 Dalej »

Miód imbirowy Czwórniak -pierwszy w życiu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 03:47 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa