10-08-2004, 20:40
Do trójniaka wody nie dawałem. Miód rozpuściłem w gorącym soku z malin (otrzymanym z sokownika bez dodatku cukru), nie gotowałem.
Trójniak - Maliniak
|
10-08-2004, 20:40
Do trójniaka wody nie dawałem. Miód rozpuściłem w gorącym soku z malin (otrzymanym z sokownika bez dodatku cukru), nie gotowałem.
11-08-2004, 08:40
Masz ci los!
Miodki owocowe robi się z jakimś tam dodatkiem soku z owoców. Ja na 5 litrowy baniak trójniaka dałem 1 litr soku z malin (około 20%, za Ciesielskim). Teraz to masz może bardziej wino malinowe dosładzane miodem! Ciekawe jaki będzie efekt.
11-08-2004, 08:44
Maliny są bardzo intensywne w aromacie. Ja dałem 20% soku w całej brzeczce i czuć je baaardzo. Chyba jednak 15% byłoby właściwsze. Ćieślak pisze 15-20%. Maliny jednak na tej dolnej granicy chyba...
11-08-2004, 08:53
A jednak chyba powinienem odszczekać swoje przyznanie się do winy!
Policzyłem baaaardzo na piechotę i w wieeeelkim pocie czoła procenty miodu WojtkaP13 i wyszło mi na to, że arkusik Zigmunto jest jednak w porządku. Pomijając dodatek soku (to niewielka korekta) to miód Wojtka przy początkowym Blg 32 ma: wg. arkusza 11,65% wg mnie 11,4% Jesli miód na początku miał 37Blg, to: wg. arkusika - 14,32 wg mnie 13,9 Na pewne różnice może sie składać na pewno inna wartość ciężaru właściwego alkoholu. Ja za Festerem przyjąłem 0,7893 g/ml. Zigmunto? Nie mam pojęcia. Obie metody dają zbliżony wynik, który zdecydowanie różni sie od obliczeń podanych przez Patricus'a opartych na tabelach, które kiedyś były na forum. Żeby było jasne! Nie uważam wcale, bym nie popełnił jakichś błędów! Z chemii zawsze byłem blondynką i tak juz mi zostało ![]() Nie byłoby źle, gdyby ktoś lotniejszy ode mnie polukował na ten arkusz made by Zigmunto i wydał swoją opinię. === A nawiasem mówiąc, w literaturze są i takie kwiatki, jak na przykład u Nowickiego, który podał, że 1 gram alkoholu to ma ... 0,791 ml objętości.
11-08-2004, 09:09
Nigdy nie korzystałem z tego kalkulatora ale faktem jest że podaje inne wyniki.
Z chęcią posłuchałbym kogoś kto może zweryfikować choćby moje obliczenia, które robiłem zawsze na piechotę - do tabelki zajrzałem niedawno aby sprawdzić swoje obliczenia. Na szybko jeszcze raz: Blg 35 to 403 g cukru Blg 9 + 4,5 korekta na alkochol: 13,5 to 142 g cukru. Przefermentowało 403-142 = 261 g /17 = 15,35% alkoholu. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł sprawdzić te obliczenia. A jeszcze w kwestii blg brzeczki na starcie: skoro Wojtek dał tylko miód i sok z malin, to jednak wpływ 2/3 nastawu soku z malin musiał być odczuwalny. Jeśli przyjmiemy że sok z malin ma 8% cukru, to wzrost wartości cukru w nastawie wyniósł około 0,053 (czyli ponad 5%). Moim zdaniem blg początkowy wynosił spokojnie 35-40.
11-08-2004, 10:36
Patricus! Przekonuję się do Twych wyliczeń. Niemniej cała sprawa jest trochę dla mnie profana chemicznego zagadkowa.
11-08-2004, 11:04
Po krótkiej dyskusji z Witkiem wywołujemy do tablicy znawców tematu.
Niech ktoś nas w końcu oświeci - jak to właściwie jest!
23-08-2004, 18:34
Ja ostatnio robilem miodek tak, ze nastawilem go na ~15. Odfermentowal do 1* Ballinga. Teraz czekam az sie sklaruje a nastepnie doslodze. Plusem takiego rozwiazania jest prawdopodobnie szybsze klarowanie, gdyz nastaw nie jest za gesty....
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|