26-07-2018, 23:08
Witam po latach
Znalazłem taki przepis :
6 kg wiśni wydrylować wrzucić do baniaka dodać 2 l ciepłej wody w której rozpuścić 1 kg zostawić na 4-5 dni.
Po tym czasie dodać drożdże ( ja dodałem drożdże sherry firmy multimex i pożywkę zgodnie z instrukcją na drożdżach) oraz 1.5 l wody z rozpuszczonym 1 kg cukru.
Niby wszystko proste wino zaczęło pięknie pracować co prawda robi się dość duża piana i próbuje uciekać przez rurkę ,dlatego 2 razy dziennie wymieniam wode w rurce żeby owocówki nie narobiły szkód ale cały czas nurtuje mnie pytanie jak długo owoce mają być w baniaku po jakim czasie je usunąć ? Stężenia cukru jeszcze nie znam gdyż cukromierz dopiero idzie
Aha zależy mi na winie półsłodkim/słodkim o zawartości % 14-18
Z góry dzięki za porady
Znalazłem taki przepis :
6 kg wiśni wydrylować wrzucić do baniaka dodać 2 l ciepłej wody w której rozpuścić 1 kg zostawić na 4-5 dni.
Po tym czasie dodać drożdże ( ja dodałem drożdże sherry firmy multimex i pożywkę zgodnie z instrukcją na drożdżach) oraz 1.5 l wody z rozpuszczonym 1 kg cukru.
Niby wszystko proste wino zaczęło pięknie pracować co prawda robi się dość duża piana i próbuje uciekać przez rurkę ,dlatego 2 razy dziennie wymieniam wode w rurce żeby owocówki nie narobiły szkód ale cały czas nurtuje mnie pytanie jak długo owoce mają być w baniaku po jakim czasie je usunąć ? Stężenia cukru jeszcze nie znam gdyż cukromierz dopiero idzie
Aha zależy mi na winie półsłodkim/słodkim o zawartości % 14-18
Z góry dzięki za porady
Człowiek uczy sie całe zycie