• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Historia › Projekt INDEX
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY - MIEJSCE NA WPISY

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY - MIEJSCE NA WPISY
Rafaello Offline
Emerytowany Konkursmistrz
**
Liczba postów: 489
Liczba wątków: 19
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: N.Pieścirogi k.Nasielska/W-wa
Nastrój: zdegustowany
#1
10-01-2006, 08:37
Witajcie moi drodzy.
Chcielibyśmy z marG'iem zaprosić wszystkich chętnych do pomocy, by wpisywali tu propozycje pojęć, nazw i haseł, jakie należałoby umieścić na SM w projekcie INDEX.
Zanim zaczniecie wpisywać, proszę sprawdźcie czy hasła jakie zamierzacie dodać nie widnieją już TU
Z góry dzięki i wielkie pozdrowionka.:polewam:
Szukaj
Odpowiedz
Fester Offline
Zasłużony dla forum
***
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
#2
10-01-2006, 09:28
Witam

Parę propozycji haseł:

asamblaż
lewar
destylacja
kolumna rektyfikacyjna
deflegmator
chłodnica (Nixona)
guma arabska
szaptalizacja
polifenole
degorżowanie
palenie wina
remuage
absynt
porto
madera
frizzante
zacieranie
amylaza
słodowanie
karmel

To tyle na szybko.

Pozdrawiam
Fester
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#3
10-01-2006, 09:42
Świetnie - teraz proszę mi to jeszcze przetłumaczyć :pomocy:
Szukaj
Odpowiedz
sikorek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 193
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: nastrojony jestem!
#4
10-01-2006, 09:51
Cytat:Wysłane przez Fester
Witam

Parę propozycji haseł:

asamblaż
lewar
destylacja
kolumna rektyfikacyjna
deflegmator
chłodnica (Nixona)
guma arabska
szaptalizacja
polifenole
degorżowanie
palenie wina
remuage
absynt
porto
madera
frizzante
zacieranie
amylaza
słodowanie
karmel

To tyle na szybko.

Pozdrawiam
Fester
do jakiego to jest forum???? :hahaha:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mycha Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.629
Liczba wątków: 28
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Żory
Nastrój: niecierpliwy przednalewkowy
#5
10-01-2006, 09:52
No to myku pstryku:

kolba
menzurka
miligram
gram
kilogram
mililitr
litr
procent
filtr
destylat
spirytus
wódka
zestaw
nalew
melasa
cyjanowodór
metanol
etanol
witaminy
Szukaj
Odpowiedz
azbestckuat Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 269
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Zawsze miodzio :-)
#6
10-01-2006, 09:59
Witam :) Może też się na coś przydam...

A:
- alkohol
- alembik
- aqua vitae
- areometr
- alkoholomierz
- aperitif
- alkacymetryczna analiza

B:
- Balling
- Bordeaux: region; szczep drożdży
- brew-kit
- "bag-in-box"
- Burgund: szczep / Burgundia

C:
- cukier
- cytrynowy kwas
- Champagne: region
- choroby wina

D:
- dokwaszanie - korekty wad wina
- dosładzanie

E:
- esencja ("Kino", itp)
- estry
- "ergo bibamus" :)

F:
- fuzle
- frakcje lotne
Szukaj
Odpowiedz
Rudi Fazer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 682
Liczba wątków: 77
Dołączył: 06 2004
Lokalizacja: Oława
Nastrój: przysiadalny
#7
10-01-2006, 10:07
zgodnie z innym postem w sąsiednim topicu: nie tylko do indeksu nazw ale też do podstawowych informacji:

siarkowanie
pirosiarczyn potasu, pirosiarczyn sodu +dawki
dwutlenek siarki
chipsy dębowe + dawki
wodorotlenek sodu
wodorowęglan potasu
wodorowęglan potasu
wodorowęglan sodu
dawki drożdży i pożywki
dawki środków do klarowania???
pektopol + dawki
kwas winowy + równoważniki
kwas jabłkowy + równoważniki
kwas cytrynowy + równoważniki
kwas askorbinowy
fruktoza
glukoza
wskaźnik
BBT
tanina
białko
esputikon
miareczkowanie
wzory chemiczne podstawowych odczynników i substancji (piro, soda, cukier, alkohol, kwasy)

skala Ballinga
skala Oeksla
skala Brixa

aerometr
refraktometr
wymrażanie
pasteryzacja
maderyzacja
klarowanie
fermentacja mlekowo jabłkowa
filtracja
osad
maceracja
miazga
fermentacja wstępna, fermentacja w miazdze
fermentor
odczyn
pH
cukromierz,

poprawki w odczytach:
na niecukry
na alkohol
na temperaturę

przeliczniki waga - objętość (np. cukier 1 kg cukru= 0,62 l)
przeliczenie gęstości na st. Ballinga
przeliczenie st. Ballinga na ilość cukru
gęstości nasypowe
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#8
10-01-2006, 10:23
JA WAS ŁADNIE PROSZĘ,
1. NIE POWTARZAĆ TEGO CO JUŻ JEST WPISANE BO ZAMIESZANIE WPROWADZACIE
2. O DESTYxxxx i innych tego typu pojęciach NIE PISZEMY
3. A JAK JUZ COŚ PODAJECIE TO PROSZĘ O ILE TO MOŻLIWE Z DEFINICJĄ WYSŁAĆ NAM NA MAILA LUB PW
Szukaj
Odpowiedz
azbestckuat Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 269
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Zawsze miodzio :-)
#9
10-01-2006, 11:10
marG, postaram sie nie dublować nikogo :)
Co do de*****cji to zastosuję się i nie będę wpisywał

G:
- glukoza
- gęstość roztworu
- goryczka

K:
- kriokoncentracja
- kapsel
- kapslownica
- kwas bursztynowy

L:
- lepkość cieczy
- lak

P:
- pasteryzacja

R:
- refraktometr
- rehydratacja (patrz:uwadnianie)

S:
- "sztych" (mlekowy, octowy)
- syrop cukrowy

U:
- utenienie

edit: do poniższego - marG
Ok, piwa też bedę unikał jak ognia ;)

M- miareczkowanie
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#10
10-01-2006, 11:13
kapslowanie, kapsel - dotyczy raczej PIWA, a o piwie na szczęście na forum nie piszemy

Ale dzieki za reszte :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
Fester Offline
Zasłużony dla forum
***
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
#11
10-01-2006, 11:25
Cytat:Wysłane przez marG
Świetnie - teraz proszę mi to jeszcze przetłumaczyć :pomocy:

Znaczy się, co tłumaczyć? To po polsku jest. . :D
A tak na poważnie, to definicje do moich propozycji podeślę w wolniejszej chwili.

Pozdrawiam
Fester
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#12
10-01-2006, 11:27
OKI, dzięki, na razie wszystko segreguje, jak posegreguje to powpisuje na stronke.
A potem idę się napić....:polewam:
Szukaj
Odpowiedz
AlterEgo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Dublin/Koszalin
#13
10-01-2006, 11:59
http://www.festus.pl/przewodnik/slownik/a-b.html - moze ten slownik bylby inspiracja.
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#14
10-01-2006, 12:05
Bardzo ładny słowniczek, przyda sie ;)
Szukaj
Odpowiedz
TomekK Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 199
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2003
Nastrój: No Mood.
#15
10-01-2006, 15:00
Cytat:Wysłane przez marG
kapslowanie, kapsel - dotyczy raczej PIWA, a o piwie na szczęście na forum nie piszemy
Kapsel służy do zamykania butelek z winem musującym podczas wtórnej fermentacji w butelce. Są również dostępne w sprzedaży (na Słowacji, w Czechach, w Austrii i na Węgrzech) kapslowane butelki z winem.
Ja bym zostawił.

Pozdrawiam
Tomek
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#16
10-01-2006, 16:49
TomekK ma rację. Ponadto pifko domowe ma szansę zagościć na naszym forum z cazsem.
Szukaj
Odpowiedz
Aga Offline
Konsultant
**
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 7
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: to tu, to tam
Nastrój: No Mood.
#17
10-01-2006, 17:25
witajcie.
Strona nabiera ksztaltu i kolorow. Gratulacje:)
Przeczytalam to co zostalo zamieszczone na indeksie i mam pare uwag:

Alembik w dalszym ciagu znaczy aparat ( konkretny typ aparatu) do destylacji. Zerknij na opis na http://kurdesz.com/index.php?artId=43 Najlepiej byloby skonsultowac z dzidkiem albo JerrymMc np

Aromat wina... hm... niezupełnie. Aromatem zwyklo sie okreslac to co czujemy droga "rektonasalna", czyli zapach ktory czujemy kiedy wino juz jest w ustach zeby jakos odroznic to cos od zapachu ktory czujemy nosem przed nabraniem wina do ust. Zapachy natomiast moga byc pierwotne (pochodzace z odmian), wtorne ( powstajace podczas fermentacji) i trzeciorzedowe ( zwane bukietem) powstajace w trakcie dojrzewania. Pisalam o tym szerzej tu : http://kurdesz.com/index.php?artId=69

Poza assemblage bordoskim szampanskim i korsykanskim moznaby wymienic tysiace innych. Kazdy producent robi swoje. Moze skonczyc po prostu na wytlumaczeniu co to assemblage?

BIB istnieje w roznych objetosciach, od 3 do 10 to te najczesciej spotykane
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#18
10-01-2006, 18:19
Dobra dobra, macie racje z tymi kapslami, ja to tak nie lubie piwa że mi nawet w postach wychodzi.:diabelek:

Aga dzieki za uwagi - widzę że ktoś to czyta :big:
Proszę śledz uważnie dalsze nasze postępy :big::big:
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#19
10-01-2006, 18:40
aguardente (aguardiente) :)
Szukaj
Odpowiedz
Rudi Fazer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 682
Liczba wątków: 77
Dołączył: 06 2004
Lokalizacja: Oława
Nastrój: przysiadalny
#20
10-01-2006, 18:40
Cytat:Wysłane przez AlterEgo
http://www.festus.pl/przewodnik/slownik/a-b.html - moze ten slownik bylby inspiracja.
można się tym tylko i wyłącznie poinspirować, pamiętajmy o prawach autorskich....
Szukaj
Odpowiedz
Rafaello Offline
Emerytowany Konkursmistrz
**
Liczba postów: 489
Liczba wątków: 19
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: N.Pieścirogi k.Nasielska/W-wa
Nastrój: zdegustowany
#21
10-01-2006, 20:39
:lol: jestem miło zaskoczony zainteresowaniem. Oby tak dalej.
Dzięki mądrym głowom (tu ukłon do Agi, Festera i innych) za poprawki we wpisach. Postaramy sie na bieżąco nanosić poprawki.

Aga czy moglibyśmy skorzystać z opisów na kurdesz.com ??
Szukaj
Odpowiedz
TomekK Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 199
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2003
Nastrój: No Mood.
#22
11-01-2006, 10:15
aldehydy

(wzór) produkty utleniania alkoholi pierwszorzędowych (ketony - drugorzędowych). Najczęściej wystepujący w winie to aldehyd octowy (wzór) powstaje w wyniku utleniania alkoholu etylowego (patrz etanol), jest odpowiedzialny za tak zwany utleniony, "stęchły" smak i zapach wina (patrz wady wina). Występuje w niewielkich ilościach w winach typu sherry, madeira, porto w pozostałych jest nieporządany. W wyniku dalszego utleniania lub przemian mikrobiologicznych z aldehydu octowego powstaje kwas octowy (patrz kwas octowy). Pozostałe aldehydy i ketony (mrówkowy, masłowy) choć występują w ilościach śladowych i mogą wpłynąć niekorzystnie na zapach i smak wina.

antocyjany

azot (obojętna osłona gazowa)
bakterie (FJM)
barriques
baryłki
bâtonnage
bąbelki
beczka
bentonit
białe wino
bordoska ciecz
budowa wina
bukiet wina
butelki (rozmiary i zastosowania)
centryfuga
chłodzenie (zimna stabilizacja)
choroby winorośli
cięcie winorośli
cykl wegetacji winorośli (roczny)
czerwone wino
dawka ekspedycyjna
dąb (dębina)
degustacja
dekantacja
długość wina
dojrzałość (winogron, wina)
drożdże
dwutlenek węgla
ekstrakcja
enologia

estry

(wzór) powstają w wyniku reakcji alkohoholi (patrz alkohole) z kwasami (patrz kwasowoć wina). Najczęściej występującycmi w winie są estry kwasów karboksylowych niskocząsteczkowych (mrówkowego, masłowego i itp), które w znacznym stopniu są odpowiedzialne za bukiet. Np mrówczan etylu HCOOC2H5
jest odpowiedzialny za nutę rumową, octan butylu H3COOC4H9 bananów, octan oktylu CH3COOC8H17 pomarańczy, Maślan etylu C3H7COOC2H5 bananów, Octan pentylu CH3COOC5H11 gruszek. Octan etylu CH3COOC2H5, odpowiedzialny za
zapach lakieru do paznokci, niekiedy wyczuwalny w winie (patrz wady wina) - sygnalizuje niebezpieczeństwo pojawienia się w winie kwasu octowego i może być sygnałem ostrzegającym o zakażeniu (patrz wady i choroby wina).

Estry kwasów wysokocząsteczkowych i alkoholi wyższych rzędów to tłuszcze i woski występujące w niwielkich ilościach w winie.

etykieta
faktura wina
fenole
flawonoidy
fotosynteza
gleba (a wino)
gliceryna
grono
herbicydy
insektycydy
jagoda
kadzie
karafka
kazeina
kieliszki
klon (winorośli, drożdży)
koloid
koncentrat (moszczu)
korki
kożuch
kriomaceracja
kubełek do chłodzenia
kubki smakowe
kwas octowy
kwas siarkawy
kwiat winny
lejek
leżakowanie
liqueur de tirage
lisi (truskawkowy) posmak
lodowe wino
łzy wina
merkaptan
miąższ
moszcz
nalot (woskowy, pleśni)
napowietrzanie
nasłonecznienie
nawożenie
nicienie
obciąg
octan etylu
oddychanie wina
odmiany (winorośli np.)
osmoza odwrócona
pektyny
perlit (do ukorzeniania)
pęcherz (rybii)
picie wina
pleśń (szara)
podkładka
posmak wina
prasa
prawo winiarskie
proteiny
przejżałość
przetaczanie wina
przędziorki
redukcja
resveratrol
roczniki wina
rodzynki
rozgniatanie owoców
różowe wina
sadzonki
samociek
sedymentacja
separator
siarkowodór
słomkowe wino
smak
soutirage
stabilizacja wina
stołowe wino
suchy ekstrakt (sucha masa)
suknia wina
szampan
sztober
ślepa degustacja
temperatura
terroir
tioalkochole
tłoczenie
uprawa
vérasion
Vitis
wady wina
winifikacja
winnica
wino
winobranie
winorośl
woda (w wyrobie wina)
wydajność
wytłoki
wytrawny smak
zbiorniki
zbiory
zraz
Szukaj
Odpowiedz
Rafaello Offline
Emerytowany Konkursmistrz
**
Liczba postów: 489
Liczba wątków: 19
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: N.Pieścirogi k.Nasielska/W-wa
Nastrój: zdegustowany
#23
11-01-2006, 10:51
trochę się powtórzyłeś ;) ale to nic, poprosimy cię (ja i marG) byś przesłał któremuś z nas definicje do tych haseł :big:
Szukaj
Odpowiedz
Misza Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 260
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Rybnik
Nastrój: No Mood.
#24
11-01-2006, 10:59
A czym się różni areometr od aerometru :pytajnik:;)
Szukaj
Odpowiedz
marG Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.170
Liczba wątków: 93
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nastrój: bulkający...
#25
11-01-2006, 11:25
Proszę bardzo KAżDEGO kto znajdzie jakieś nowe hasła o przesłanie ich z wytłumaczeniem, bo czasem zachodzę w głowe co to ma z winem wspólnego??
NP. zraz - osobiście jadam zrazy i nawet winem przepijam, ale zapewne chodziło o Szczepienie roślin - a może nie??
Proszę pozwólcie uniknać mi takich dylematów bo często mogę wybrać nie te znaczenie które powinienem.
Z góry dziekujemy za wyrozumiałość.

:spoko:
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Historia › Projekt INDEX
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY - MIEJSCE NA WPISY


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 22:35 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa