Z Aronii nigdy nie robiłem, ale z jabłek najlepiej sam sok (100%). Dużo soku na 54l balon.
Wg tematów z forum to miałoby to tak wyglądać:
10l wody
25l soku z jabłek
10l soku z aroni
Cukier to na podstawie wskazań cukromierza w czystych sokach. Wodę podzielić na 2 - 3 partie. Jaka moc wian? Przy obliczaniu cukru, pamiętaj o wzorze:
17*ile chcesz%*49(zakładam, że tyle będzie objętości).
Przykład wina moc 14%
17*14*49=11660g cukru (11,66kg) ~ 12kg
W owocach masz :
Jabłka ok 100g/l tj (100*25=2500g)
Aronia (internet 9,6g/100g) 90*10 - 900g.
Suma 2,5kg+0,9kg = 3,3kg
Od zakładanego 12kg odejmujemy te 3,3kg darmowego cukru. Musisz mieć 8,7kg kupnego co zwiększy objętość wody o 5,2l. Zatem w balonie będziesz na koniec miał 50,2l nastawu.
Idąc dalej...
Zrób syrop cukrowy z 4l wody i 5kg cukru (7l obj) ew. 5l wody 5kg cukru (8l obj) Fajnie by było 1 opcje jak da radę, lecz cukier może się nie rozpuścić.
1. Mając soki w podanych wartościach pomierz BLG (ja działam zakładając wskazanie)
2. Zmieszaj soki w jeszcze raz zmierz BLG (notuj)
3. Ostygnięty syrop wlej do soków i porządnie zmieszaj. Ponownie pomiar BLG (powinno być w okolicach 17-20) W balonie będziesz miał 42 lub 43l nastawu zależy jaką opcje syropu wybierzesz.
4. Dodaj drożdże np. aktywne Fermivin lub coś podobnego (tylko wystrzegaj się bayanusów) i pożywkę
5. Czekaj ok 24h na start pracy.
Notuj wszystko.
Na 2 porcję syropu zostało 4/5l wody i 3,7kg cukru (objętościowo - 6,2 lub 7,2l). Suma -49,2l więc się zgadza
Ale to już przyszłość