Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków
#1
Witam


Wpadła mi w łapki wiekopomna pozycja: "Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków" Jan Rogala, BAOBAB 2004 i pozwolę sobie na odrobinę sadyzmu, krótko i punktach.

Historia - owszem, i to w duuuuuużej ilości.
Zasady wypalania - ooo co to ,to nie, raczej czysta teoria i to z poważnymi błędami.
Z "dzieła" możemy się dowiedzieć:

o istnieniu nowych procesów fizycznych czyli, "Odfermentowanie z zacieru alkoholu w postaci pary" (s.47). Ciekawe co poeta miał na myśli??? :)

o nowej koncepcji dualizmu korpuskularno - falowego, czyli
Curacao (s.136) - Kiraso (s.150). Czy to aby nie to samo??

o relatywizmie technologicznym, czyli
redestylacja = rektyfikacja (s.46). Gdyby to była prawda, świat byłby piękny..... :D.

Na upartego można by szukać dalej (i znaleźć), ale po co? Odnoszę wrażenie, że książka jest niespójnym kolażem, skomponowanym z kilku dzieł (wymienionych na końcu), a autor raczej nie wypróbował w praktyce podawanych przez siebie przepisów.

Na koniec łyżeczka miodu w beczce dziegciu, w książce można znaleźć następujący adres: http://www.muzeumgorzelnictwa.pl/


Pozdrawiam
Fester
#2
Witam
To małe piwo, dostałem kserokopię wydawcy Mar-Pol, Gdańsk 1995 ISBN 83-903775-0-0 o nazwie SAMOGON czyli Praktyczny podręcznik przygotowania bimbru w warunkach domowych. Jest też o winie - " Wino robi się z soku,cukru i wody.Z 1kg owoców można otrzymać 0,65 l soku." itp ciekawostki.
Wacek
#3
Przez litość nad autorem nie wspominałem o tej fundamentalnej pozycji,ale skoro już zaczęliście, to jak wam się podoba dwugodzinny przepis na zacier w pralce "Frania":co_jest:
#4
Cytat:Wysłane przez dzidek
... dwugodzinny przepis na zacier w pralce "Frania":co_jest:

Wydajniść 100/100 zapewne. ;)

Pozdrawiam
Fester
#5
Dzięki Fester za recenzję. Nosiłem się z zamiarem zakupu tej książki - już mi przeszło.

bila
#6
Tiaa, ja też kiedyś chcialem ją zakupic, ale poprzegladałem trochu w empiku i niespodobało mi sie zbytnio: przepis na słód (o ile dobrze pamietam: moczyć, do miski i przykryć szmatką), zacieranie (brak podanych czasow i temperatur, a jak juz byly to śmieszne), reszty nie pamietam (na szczęście :jezor: )

p.s. dziala Wam [aquavita]? ja od paru dni wysylam wiadomosci i mi wszystkie zawraca :(
peace
#7
Cytat:Wysłane przez moonjava
dziala Wam [aquavita]?
nie działa :(
#8
Ksiazka rzeczywscie koszmarna - autor posilkujac sie kilkoma publikacjami z XIX w. z BN staral sie sprawic wrazenie, ze ma cos do przekazania.
Tylko tytul wyglada pieknie, ale niestety tresci don daleko.

A propos fabryki wodek Potockich - polecam ksaizki Romana Turka, pierwszego pisarza, ktory do historii literatury wszedl na kolanach, bo pisal w takiej wlasnie pozie...
Jeden z jego tytulow to - Palacz hrabiowskiej z hrabiowskiej likierni...
#9
Mniejsza o ksiazke. A gorzalka dobra jest, gorzalka dobra jest, gorzalka dobra jest...
A najlepsza od Baczewskiego (Austria).
#10
A ja myslalem ze Baczewski to z Polski (Lwowa).
W bibligrafii w "Gorzalka czyli..." pana Rogali jest wymieniona ksiazka A. Piatkowskiego "Gorzelnik i piwowar doskonaly...", ktora byla wystawiona niedawno na aukcji antykwarycznej w W-wie za 600 zl. Ciekawe za ile poszla. A moze ktos sie pokusil ;)
#11
Gorzelnia Baczewskiego jest w Austrii i eksportuje wspaniala gorzale na caly swiat. Mozna ja u nas bez trudo dostac ( 15 dolarow za 0,75 l.)
#12
Panowie, forum winairzy jedynie gościnnie użyczyło miejsca nalewkowiczom. W związku z tym, że ani to o winach, ani o miodach... sorry



Skocz do: