• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 16 Dalej »

Pierwszy przymrozek - kiedy przycinac , jak robic sztobry

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
szuwareck Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 45
Liczba wątków: 13
Nastrój: wwinowziety
15-10-2004, 10:11
Witam , w zasadzie w temacie postaralem zawrzec wszystko . Pierwszy przymrozek skutecznie potraktowal winorosl - liscie powoli ciemnieja i opadaja . Kedy zabrac sie do przycinania tegorcznych odrostow ( posadzone na wiosne ) czy jeszce wyczekac czy moze juz ? Z tegorocznych przyrostow chcialbym zrobic sztobry ( z checia sie podziele / wymienie - 42 krzewy ) . Czy ktos moiglby opisac prawidlowy ich sposob przycinania . No i nwazxniejsze i ponowne pytanie - kiedy sie za to brac ??
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
15-10-2004, 10:56
Noooo... chłopie. Takich wymagań,żeby Ci ktos całą szkołę cięcia winorosli wyłozył kawa na ławę to moze nie stawiaj. O tym powstały obszerne książki, które zreszta, jako właściciel 42 krzaków powinienes mieć przeczytane od dechy do dechy :).

Jedno Ci powiem - na ciecie zdecydowanie za wcześnie. W listopadzie - gdzieś koło połowy mozesz skrócić - obciać to co nie zdrewniało - na sztobry lepiej jeszcze później - w zasadzie najlepiej dopiero w lutym jak juz będzie mozna od razu ukorzeniac, bo po co mają przesychac, no ale tu z kolei moze przeszkadzać sposób okrywania. Jesli bedziesz ciał na sztobry wczesniej to nie tnij od razu na odcinki po trzy czy dwa paki tylko całą długość łozy ucietej przechowaj, potniesz tuż przed sadzonkowaniem.

Pozdro-D
Szukaj
Odpowiedz
Misza Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 260
Liczba wątków: 6
Nastrój: No Mood.
15-10-2004, 10:59
Z grubsza możesz przyciąć już teraz, ale właściwe cięcie wykonuje się dopiero wiosną. Sztobry najlepiej brać gdy winorośl wejdzie całkowicie w stan spoczynku, ale przed nastaniem większych mrozów - ja to robię w drugiej połowie listopada. Można też brać w drugiej połowie lutego, ale gdy zima ciężka to nigdy nie ma pewności czy pąki nie oprzemarzły. Sposób przycinania sztobrów znajdziesz w książce "Amatorska uprawa winorośli" J. Liska.
Jakie masz odmiany?
Pzdr
Szukaj
Odpowiedz
szuwareck Offline
Młodszy winiarczyk

15-10-2004, 11:43
no i mam przeczytane , ale dylematy sa zawsze , a ze to bedzie pierwszoroczne przycinanie i poniekad moj debiut zawsze lepiej sie upewnic
posiadam :
regent
sibera
muscat odeskij
seyval
hibernal
eszter krolewski
muscat bleu
Szukaj
Odpowiedz
Fischer Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 27
Liczba wątków: 3
Nastrój: pogodny
15-10-2004, 12:36
ja osobiście zaczękałbym z tym cięciem do końca zimy. Teraz jesienią z temperaturą jest różnie - może przyjść mrozek przygruncie i wtedy roślina staje się bardzo wrażliwa - lepiej uważać!
Szukaj
Odpowiedz
zdzicholo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 0
Nastrój: No Mood.
16-10-2004, 19:43
Jezeli chcesz jednak ciac jesienia, to tnij na minimum 4-5 oczek. Dosc czesto te od konca przemarzaja, stad lepiej nie ryzykowac. Na wiosne ewentualnie przytniesz na te 2-3 oczka.
A sztobrami, jakie masz chetnie bym sie zaopiekowal. Jak sie uda, to moze w Sieprawiu bede mogl posadzic co nieco w przyszłym roku.

Pozdr

Zdzich
Szukaj
Odpowiedz
szuwareck Offline
Młodszy winiarczyk

17-10-2004, 14:19
W takim razie ciac bede w lutym , w zwiazku z tym jaqk bede mial sztobry dam znac jeszcze raz i wtedy dogadamy sie odnosnie wymiany z wszystkimi zainteresowanymi
Szukaj
Odpowiedz
Ziutek48 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 18
26-10-2004, 00:25
Myślę że najsensowniej jest przyciąć pędy jednoroczne czyli na sztobry w II połowie listopada lub na początku grudnia. Ale przed większymi przymrozkamii.tzn. - 5 C. I te kawałki najlepiej 4 -cztero .lub 5-cio oczkowe zadołować w gruncie na 30 cm. Ja tak zrobiłem w zeszłym roku i pomimo bezśnieżnen zimy wytrzymały to okrycie glebą. W połowie marca wykopałem i ukorzeniałem na sadzonki jednooczkowe w doniczkach i skrzynkach. Zastosowałem ukorzeniacz AB. Niektórzy trzymają sztobry rzez zimę w piwnicy albo w lodówce . Ale trzeba mieć zimną piwnice i odpowiednia musi być wilgotność. Trzeba pilnować podobnie jes z lodówką. Chyba praktyczniej jest jednak w gruncie zadołować:cool:
Szukaj
Odpowiedz
gsapijaszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 41
Nastrój: jak zwykle...
05-11-2004, 18:32
Cytat:Wysłane przez szuwareck
W takim razie ciac bede w lutym...

Uważaj jedynie, by do lutego nie było siarczystych mrozów. Bo jeśli przemrozi Ci pąki, to ze sztobrów nici. Słuszniejszym wydaje się cięcie teraz, późną jesienią i przetrzymanie sztobrów do wiosny, z drugiej znów strony, zimę zapowiadają ciepłą..

Pozdrawiam,
Grzesiek

PS. Parę słów na ten temat jest pod adresem:
http://www.winogrona.org/modules.php?nam...icle&sid=6
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
endrzer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 7
Nastrój: .:.
13-03-2005, 20:32
ja słyszałem, że właściwe przycinanie robi się wiosną.jesienią mogą wystąpić przymrozki.a na nie chyba przycięta winorośl jest wrażliwa - ale słuchaj lepiej 'starszych' ja sie na tym nie znam,ale chciałbym się dowiedzieć jak to powinno się robić. w związku z tym: Czy znacie może jakieś książki lub strony www o przycinaniu winorośli??
Misza podał: "Amatorska uprawa winorośli" J. Liska

mam u siebie w ogrodzie winorośl, ale wcześniej ciąłęm ją jak mi sie podobało:glupek:
chciałbym zaczerpnąć troche nauki na ten temat,może wyniki będą lepsze:ksiazka:
pozdr:helo:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
gsapijaszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 41
Nastrój: jak zwykle...
13-03-2005, 21:57
Cytat:Wysłane przez endrzer
Czy znacie może jakieś książki lub strony www o przycinaniu winorośli??

http://www.winogrona.org

G.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
endrzer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 7
Nastrój: .:.
14-03-2005, 09:51
o dziekuje - gsapijaszko:spoko:
spoko stronka, już sie zabieram do lektury:ksiazka:
i literatura także jest.:spoko:
pozdr:helo:
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Uprawa winorośli › Uprawa winorośli v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 16 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 22:59 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa