Liczba postów: 27
Liczba wątków: 7
Dołączył: 04 2007
Witam
Jakie owoce dzikiej róży i głogu zrywać miękkie czy twarde?
Na niektórych krzewach owoce są miękkie a na niektórych twarde.
Nigdy dotychczas nie robiłem win z dzikiej róży i głogu.
Liczba postów: 3.586
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
16-10-2018, 21:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2018, 21:46 przez lech.kuba.)
Jeżeli o tej porze zrywasz i masz takie i takie, to zrywał bym twarde, bo będziesz mógł zrobić drugi nastaw, miękkie się tak rozwala że nic więcej z nich nie zrobisz, ale do wina można brać jedne i drugie.
Lech
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 7
Dołączył: 04 2007
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2019
Lokalizacja: Zewsząd
Przez ostatnie dwa tygodnie dwa razy zbierałem głóg w jeden okolicy ale z różnych drzew. Czy to normalne, że przy zbiorze 1kg owocu odrzucam ponad połowę bo są robaczywe? Inne owoce z tej okolicy (jabłka, jeżyny bez dzika róża) nie ma w ogóle robali. Chciałem nastawić 40l głogu ale nie wiem czy starczy mi cierpliwości żeby nawet 15l nastawić...
Liczba postów: 101
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2019
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Nigdy nie sprawdzam czy głóg jest robaczywy, to bez znaczenia. Robaczywy jest lepszy.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2019
Lokalizacja: Zewsząd
A ile nastawów zrobiłeś bez sprawdzania owoców? I czemu robaczywy jest lepszy?
Liczba postów: 3.586
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
11-10-2019, 12:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2019, 12:16 przez lech.kuba.)
Nastawiam co roku i nigdy nie sprawdzam co w nim siedzi

, wino z głogu dla mnie jest super, robię na poziomie14% i półsłodkie/półwytrawne, im dłużej stoi tym lepsze.
Jedynie na co zwracam uwagę to żeby były mocno wybarwione.
Lech
Liczba postów: 101
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2019
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
(11-10-2019, 11:59)Patrykk napisał(a): A ile nastawów zrobiłeś bez sprawdzania owoców? I czemu robaczywy jest lepszy?
Wszystkie zrobiłem bez sprawdzania, czyli kilkanaście, może dwadzieścia. Tych owców się nie sprawdza. Jem je na surowo też bez sprawdzania. Robaczywy to zdrowy, ekologiczny. Do byle czego robak nie wejdzie.