Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Nastrój: No Mood.
Czy mozna dosładzadzać gotowe wino takimi rzeczami jak :
cyklaminian, aspartam, glukoza itp
??
Jestem ciekaw jak to sie ma do smaku i ewentualnych reakcji z winem.
Liczba postów: 682
Liczba wątków: 77
Nastrój: przysiadalny
Nie mam w tym żadnego doświadczenia ale wiem na pewno, że bardzo łatwo przesadzić. Nie wiemy jaki miałoby to wpływ przede wszystkim przy słabych winach, gdzie cukier dodatkowo konserwuje, więc może lepiej nie kombinować?
Wiem wiem , że pokusa jest wielka...

Pozdrawiam
Rudi
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 19
Nastrój: pozytywny
Myślę, że w przypadku glukozy nie będzie żadnej ubocznej reakcji z winem. Glukoza jest przecież zawarta właśnie w wielu owocach (wbrez pozorom fruktozy jest mniej w owocach). Aspartamu bym nie próbował dodawać do alkoholu zawierającego dodatkowo kwasy, ponieważ sam aspartam jest estrem diaminokwasu i metanolu, więc w obecności stosunkowo silnych kwasów organicznych (tj. kwas szczawiowy, ew. octowy) mogłaby zajść transestryfikacja, a więc wymiana estru metylowego na etylowy, a to uwolniłoby... metanol, czego nikomu nie życze. Inne słodziki, takie jak acesulfam, sacharyna - odradzam, efekty mogą być nieprzewidywalne... w dodatku smak tych słodzików jest tylko podobny do cukru, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Nastrój: prohibido prohibidad
Fruktozą (jest wydajniejsza od glukozy jeszcze barzdziej od sacharozy i ma przyjemniejszy posmnak), albo miodem - trzeba uważać coby fermentacja nie ruszyła.