Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
chemia w dosładzaniu
#1
Czy mozna dosładzadzać gotowe wino takimi rzeczami jak :
cyklaminian, aspartam, glukoza itp
??
Jestem ciekaw jak to sie ma do smaku i ewentualnych reakcji z winem.
Odpowiedz
#2
Nie mam w tym żadnego doświadczenia ale wiem na pewno, że bardzo łatwo przesadzić. Nie wiemy jaki miałoby to wpływ przede wszystkim przy słabych winach, gdzie cukier dodatkowo konserwuje, więc może lepiej nie kombinować?
Wiem wiem , że pokusa jest wielka...:diabelek:
Pozdrawiam
Rudi
Odpowiedz
#3
Myślę, że w przypadku glukozy nie będzie żadnej ubocznej reakcji z winem. Glukoza jest przecież zawarta właśnie w wielu owocach (wbrez pozorom fruktozy jest mniej w owocach). Aspartamu bym nie próbował dodawać do alkoholu zawierającego dodatkowo kwasy, ponieważ sam aspartam jest estrem diaminokwasu i metanolu, więc w obecności stosunkowo silnych kwasów organicznych (tj. kwas szczawiowy, ew. octowy) mogłaby zajść transestryfikacja, a więc wymiana estru metylowego na etylowy, a to uwolniłoby... metanol, czego nikomu nie życze. Inne słodziki, takie jak acesulfam, sacharyna - odradzam, efekty mogą być nieprzewidywalne... w dodatku smak tych słodzików jest tylko podobny do cukru, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
Odpowiedz
#4
Fruktozą (jest wydajniejsza od glukozy jeszcze barzdziej od sacharozy i ma przyjemniejszy posmnak), albo miodem - trzeba uważać coby fermentacja nie ruszyła.



Skocz do: