Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino Aronia-Jabłko
#1
Winogroniak już pracuje, wiec przyszedł czas na aronie.

Chce zrobić z tego przepisu (środkowy) http://wino.org.pl/old/frames/aronia.html, ale wodę zastąpić sokiem jabłkowym z wyciskarki wolnoobrotowej w razie potrzeby dosłodzić na 20 blg lub dodać miodu do w/w wartości.

Aronie fermentować w miazdze przez 10-14 dni z sokiem jabłkowym czy samą z niewielką ilością wody i cukru? sok?


Co o tym sądzicie?

Dzięki za pomoc :)
Odpowiedz
#2
Fermentuj razem. Ja robię wino jabłkowo-aroniowe w proporcji 80/20% ale to rzecz gustu.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Aronia fermentowana w miazdze przez tak długi czas da wino z dużą goryczką. Proponuję zrobienie soku z aronii lub ewentualnie krótką 2-3 dniową fermentację w miazdze. Im większy udział aronii i im dłuższy czas fermentacji w miazdze tym większa gorycz. Na jakość wina ma też wpływ jakość samego surowca.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#4
Wycisnąłem sok z w/w ilości aronii i klarowaniu otrzymałem 4L soku o blg 20.
Teraz mam przyjąć dla aronii 6 na niecukry tak jak piszą na klub winiarza czy standardowo 4?

Chce zrobić w proporcji pół na pół, tylko nie wiem czy robić z wodą, sokiem jabłkowym lub woda i sokiem jabłkowym?
Odpowiedz
#5
Poprawka na niecukry może faktycznie wynieść nawet 6. Ja bym przyjął 5:)
Jak masz dobry sok jabłkowy to go daj. Jak nie to daj wodę.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#6
Aronia -- skład
Woda- 80%
Cukier ogółem jako inwert - 100 g/kg
Kwas jako jabłkowy- 10 g/kg
Niecukry- 50 g/kg
Średni uzysk soku- 70%
Substancje azotowe- 5 g/kg
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#7
Przyjąłem wartość uśrednioną czyli 5, wino wczoraj nastawione a dziś pracuje aż miło :)

Teraz czekamy przynajmniej do wiosny co z tego wyjdzie.

Dziękuje za pomoc
Odpowiedz
#8
Panowie na cichą, bo główna fermentacja jest na końcu chciałem dodać płatków dębowych, ale kompletnie nie mam doświadczenia w tym temacie.

Są opiekanie itd. FR. USA itd.

Warto jeżeli tak to jakie?

Dzięki za każde wskazówki
Odpowiedz
#9
Aronia ma w sobie sporo taniny. Uważaj byś nie przesadził. Spróbuj młode wino po skończeniu fermentacji burzliwej. Obecność lub brak "ściągających język" tanin powinieneś wyczuć. Jak ich nie wyczujesz lub będzie ich dla Ciebie za mało to możesz dać płatki dębowe. Proponuję dąb francuski, dawkowanie dostępne na opakowaniu. Warto kupić produkt markowy. Proponuję wykonać najpierw próbę na małej porcji wina np 1 litr. Dawkowanie w dolnej zalecanej granicy. Czas maceracji max 2 tygodnie. Pamiętaj, że jak przesadzisz to efekt końcowy jest nie do odwrócenia. "Parkietowy" posmak wina dla mnie jest nie do zaakceptowania.

Tutaj masz coś o tym. Ale w przypadku aroniowego początkowo stosuj się do tego co napisałem.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#10
Na razie dopiero raczkuję w temacie wina. 
A do czego ono pasuje najbardziej w smaku?



Skocz do: