• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 92 Dalej »

Siarkowanie wina

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Siarkowanie wina
konrad1115 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2018
Lokalizacja: Rajbrot
#1
29-12-2018, 20:08
Witam mam kilka pytań odnośnie siarkowania wina. Po co siarkuje się wino więcej niż jeden raz ?? Wyczytałem że siarkowanie wykorzystuje się po to aby uzyskać słodsze wina przy niższym stężeniu alkoholu zabijając drożdże. Ale po co siarkować wino w późniejszych etapach ?? Np podczas leżakowania, przed butelkowaniem ?? Jak siarkować wino w późniejszych etapach?? Jak siarkowanie wpływa na smak wina ?
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#2
29-12-2018, 20:53
Wszystko zależy od rodzaju wina i tego co chcemy z nim zrobić.
Generalnie w większości przypadków siarkowanie w normie pozytywnie wpływa na smak i aromat wina.

A ponieważ SO2 to nie piasek, który wsypany do wina pozostanie tam w niezmienionej formie tylko związek chemiczny, który ulega różnym reakcjom. W skrócie wiąże się ze składnikami wina i staje się dla niego obojętny.
Żeby wino było chronione przed bakteriami i utlenieniem to poziom wolnego SO2 nie powinien spadać poniżej 20-30mg/l (oczywiście jest to zależne od pH) im wyższe tym potrzeba więcej wolnego SO2.
Szukaj
Odpowiedz
konrad1115 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2018
Lokalizacja: Rajbrot
#3
30-12-2018, 13:10
Dzięki za Pomoc
Szukaj
Odpowiedz
kapitan Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 460
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: dolnośląskie
#4
02-01-2019, 00:17
Najogólniej ujmując, siarkowania działa hamująco na różne procesy utleniania oraz hamuje rozwój mikroorganizmów w winie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#5
20-01-2019, 02:15
A propos, ja dawny przeciwnik siarkowania :P
dzisiaj zasiarkowałem ostatni mój balonik, z tych w których są ubiegłoroczne wina gronowe :D
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#6
20-01-2019, 11:57
Witam
Ile wy dajecie siarki do danego wina? Ja ostatnio nic nie dawałem siary i koloru nie zmieniło wino z wiśni.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#7
20-01-2019, 12:37
Gieniu ja też do niektórych win nie daję siarki. Nie siarkuję wina jabłkowego oraz większości win owocowych > 16%.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#8
20-01-2019, 13:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2019, 14:15 przez Castleman.)
Na zakończenie fermentacji - 8g/100l wina gronowego.
(w zasadzie powinno się mierzyć PH - jak pisał maestro @kilis ;) - i w zależności od jego wartości dodawać odpowiednią ilość siary; kiedyś tak robiłem, teraz mi się nie chce :P
te 8g to rozsądna wartość, wg mnie)
Miodów nadal nie siarkuję i nie zamierzam :)
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#9
20-01-2019, 14:06
Witam
Wino a jabłek jak długo u Ciebie przechodzi fermentacja? Właśnie też je nie siarkuje. Od czego to zależy że, w jednym roku szybciej się fermentuje a, w następnym nie co później. Od gatunków jabłek, czy z ilu gatunków jabłek.
Bo w zeszłym roku robiąc wino z jabłek z 7 gatunków po 5 miesiącach było koniec fermentacji a, w tym roku nie wiem kiedy będzie koniec. To wino robię tylko z dwóch gatunków jabłek. Jesienno zimowych duże soczyste były owoce. Dwudziestego Października - początek w temperaturze od 18 do 20* stoi. Zaznaczam że, z samego soku jest: to 24 litry. Przebiega cicha fermentacja.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#10
20-01-2019, 17:35
Gieniu co to za drożdże, że fermentacja tak się ślimaczy?
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#11
20-01-2019, 19:33
Wiesz, co: zapomniałem jakie to drożdże - chyba(fermin) one suche do win białych i czerwonych. Mniejsze z tym. Na klar dałem herbatę sparzoną. Nic nie ślimaczy na razie. Z osadu 3 razy spuszczane. W początkowej fazie był cynamon i zioła jak goździk. Jak postoi jeszcze z 2,3 miesiące, będzie dobre wino około 15% wyjdzie. Tak plus minus. Jutro z osadu spuszczę i dam Ci znać. Oki.
Następne wina są na ukończeniu jak: wino mieszane- czarna porzeczka z domieszką jeżyn, wiśni i malin. Dodatki zioła. To mocne wina są do 17, 18%

Pozdrawiam
Eugeniusz
Szukaj
Odpowiedz
Goniuś Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2012
Lokalizacja: Warzyce/Świat
#12
20-01-2019, 19:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2019, 19:44 przez Goniuś.)
Ja raczej generalnie nie siarkuję.
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#13
22-01-2019, 19:25
Witam
Moje wino zlałem z nad osadu czwarty raz. Po klarowaniu zrobiło się czyściutkie z tym, że to młode wino. Początek był 24 Październik i, fermentacja przechodzi cicha. W smaku bardzo dobre około 16% ma. Dosłodzone było miodem gryczanym. Tak za trzy miesiące z powodzeniem będę go popijał.
Pozdrawiam/Ślaskie.
Eug.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 92 Dalej »

Siarkowanie wina


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 22:41 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa