• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 92 Dalej »

Zielony nalot - czwórniak 7-my miesiąc

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zielony nalot - czwórniak 7-my miesiąc
kkwas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2019
Lokalizacja: Tomaszów Maz
#1
31-01-2019, 10:33
Witam, próbuję zrobić własnego czwórniaka niesycnego. 

Nastawiony w czerwcu 2018. Pojawił się zielony nalot (zauważony pierwszy raz 2 miesiące temu) - przelałem do nowego balonu, - znow ten nalot wraca.

Pytanie jak to odratować. Jeśli chodzi o smak - czwórniak jeszcze nie dojrzał, więc na siarkowanie chyba za wcześnie?

Jakaś lepsza metoda niż "odsysanie zielonego" co jakiś czas? :)
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
31-01-2019, 11:01
Jeśli to faktycznie zielonkawy nalot, który się odnawia (odrasta) to zapewne jest to pleść i miodek nadaje się jedynie do wylania. Z mykotoksynami nie ma żartów.
Czwórniak powinien zakończyć fermentacje przy niesprzyjających wiatrach po miesiącu, półtorej (sierpień 2018) i wtedy należało zasiarkować.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
hybris Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2018
Lokalizacja: Parczew
#3
31-01-2019, 11:05
Możesz coś więcej napisać na temat problemu. Miałem u siebie zielony odcień miodu widoczny przy szyjce gąsiorka, najbardziej pod światło. To był naturalny kolor miodu lipowo-spadziowego.
Nie wiem jak u Ciebie czy to zielone plamki, nalot czy odcień.
Jak chcesz mieć etykietę, mogę ją zrobić zgodnie z Twoim pomysłem. Wystarczy napisać wiadomość priv. 
To nie reklama, lecz propozycja całkowicie za darmo.
Szukaj
Odpowiedz
kkwas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2019
Lokalizacja: Tomaszów Maz
#4
31-01-2019, 13:15
Załączam 2 zdjęcia - jedno z fleszem, drugie bez. 

Nalot na powierzchni sugeruje, że jest to coś co potrzebuje tlenu aby się rozwijać. Pytanie co jeśli dosłodzę i dorzucę nowych drożdży - fermentacja powinna wyprzeć tlen - CO2 jest cięższy - wtedy może da się uratować?

https://imgur.com/a/umXfPhj

https://imgur.com/a/Gb14jJE
Szukaj
Odpowiedz
Dziunonni Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Nasłonecznione wzgórza małopolski
Nastrój: Nieokreślony
#5
31-01-2019, 16:57
Na zdjęciu ten czwórniak wydaje się mętny, jak na nastawiony w czerwcu mógłby być bardziej klarowny. Takie smugi na powierzchni mogą świadczyć o skwaszeniu, sprawdzałeś czy w smaku jest kwaśny i drapiący po gardle? Mój trojniak, który był skwaszony nie mógł się wyklarować i miał na powierzchni błonę widoczną przy ruszaniu balonem.
Myślę, że powinieneś ocenić smak.
"Artificem commendat opus"

Szukaj
Odpowiedz
kkwas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2019
Lokalizacja: Tomaszów Maz
#6
31-01-2019, 17:50
Smak jesk kwaskowaty, ale do zniesienia...

Czy w takim wypadku nadaje się tylko do destylacji na wyższe % ?

Mam jeszcze pytanie co do rady że po miesiącu się powinno siarkować, bo mam jeszcze drugi nastaw też z czerwca - tylko miód z innego okresu i ten drugi ma już przyjemny aromat - czy mimo to siarkować - czy to nie wpłynie na smak? Żadne pozytywne procesy biologiczne już w takim czwórniaku nie zachodzą?
Szukaj
Odpowiedz
mariusz231 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 12
Dołączył: 11 2018
Lokalizacja: Warszawa
#7
31-01-2019, 18:11
Przede wszystkim kup cukromierz i na podstawie tego określa się, czy dany nastaw pracuje lub nie. Po drugie poczytaj to http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mio...cji-miodow
Szukaj
Odpowiedz
kkwas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2019
Lokalizacja: Tomaszów Maz
#8
01-02-2019, 11:56
Dzięki za link - przyda się przy robieniu następnego nastawu.

Czym mierzyć ph ?
Szukaj
Odpowiedz
mariusz231 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 12
Dołączył: 11 2018
Lokalizacja: Warszawa
#9
01-02-2019, 14:22
Jak Cię stać to mozesz kupić http://www.projprzemeko.pl/sklep/366-lar...r-atc-.jpg od 50 paru złotych można już nabyć u nas. Ja mierze paskami kosztują klika złotych za 25 sztuk i przy moich nastawach w zupełności starczają na rok lub dłużej https://www.winoart.pl/pl/p/Papierki-wsk...o-wina/835
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 92 Dalej »

Zielony nalot - czwórniak 7-my miesiąc


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 21:20 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa