Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
Witam serdecznie,
Mam zamiar nastawić wino z czerwonej porzeczki na drożdżach burgund. Projektowana moc 12-13 %.
Posiadam 20 l moszczu porzeczkowego o blg 15 stopni - przy czym planuje zrobić wino z minimalnym udziałem wody.
Według moich wyliczeń potrzebuje ok. 17*20*13 - 4420g cukru, który planuje dodać w dwóch partiach kazdy rozwodniony w 2,5 wody.
I tutaj pojawia się pytanie czy to jest prawidłowe wyliczenie? W przepisie Jana Cieślaka jest 605g cukru na litr moszczu ale przy udziale 2 litrów syropu na każdy litr moszczu.
Jak powinienem uwzględnić poprawkę na niecukry?
Czy taki mały udział wody nie spowoduje że wino wyjdzie "skondensowane"?
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 5.853
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Przy porzeczkach bardziej istotną kwestią jest kwasowość i według niej powinieneś uwzględnić ilość wody.Niecukry w moszczu/soku uwzględnia się uśrednione 4.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
Hmm. Niestety nie mam żadnego urzadzenia co pozwoliłoby mi na pomiar poziomu kwasowości. Nie mniej jednak czy podane proporcje są prawidłowe dla wina 13 %??
Jeśli wino wyjdzie mocno kwaśne mogę wówczas użyć węglanu wapnia lub dosłodzić. Nie chciałbym za bardzo rozwadniac moszczu żeby uzyskać bardzo wyraźne w smaku wino porzeczkowe
Czy lepiej się wstrzymać z nastawieniem i sprawdzic kwasowość celem dodania większej ilości wody ??
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 5.853
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
02-02-2019, 14:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2019, 14:54 przez Boullii.)
To ma być wino wytrawne, pół... czy słodkie? Porzeczka czerwona czy czarna?
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 4.212
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
02-02-2019, 14:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2019, 14:55 przez krzysztof1970.
Powód edycji: dopisanie
)
Tak jak Ci Paweł napisał musisz oznaczyć kwasowość.
Porzeczka zawiera dużo kwasów (niestety w większości jest to kwas cytrynowy) i bez rozwodnienia będzie problem. Z dużym prawdopodobieństwem otrzymasz bardzo kwaśne i niepijalne wino. O odkwaszaniu zapomnij (zbyt kwaśne). Nawet rozcieńczone wino porzeczkowe będzie miało wyraźny smak.
Metoda wyliczania jest dobra.
edit napisał że czerwona
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
Dziękuje za odpowiedzi.
Chciałbym żeby wino wyszło półsłodkie, ale na słodkie bym się nie obrazil...
Jan Cieślak podaje w przepisie do 2l syropu na litr moszczu, więc chyba zrobie wino z 20 l moszczu i 20 l syropu .
Ewentualnie później będę dosładzać albo rozcieńczać.
Tylko zastanawiam się czy uwzględnić poprawkę na niecukry.
Jeśli dobrze rozumiem 4 blg daje 40g cukru w 1 kg nastawu? Powinienem zatem odjąć od wspomnianych wyżej proporcji cukru - 800g cukru??
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 5.853
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
02-02-2019, 16:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2019, 16:56 przez Boullii.)
Masz 20 l moszczu czyli około 15 l soku. Przyjmijmy , że porzeczka ma kwasowość 18-20 g/l. Chcesz 12-13% i półsłodkie/ słodkie.
Potrzeba do tych 20 l moszczu dodać 12 l wody i 5 kg cukru. Po zakończonej fermentacji uzyskasz wytrawne wino około 13%. Następnie musisz ubić drożdże (piro lub pasteryzacja) i dosłodzić do smaku. Na początek proponuję 50 g/l cukru.
W swoich obliczeniach nie uwzględniłeś objętości wody i cukru.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
A jak wyliczyles te 12 l wody??
Z tym Moszczenica to jest tak że to jest sok NFC więc chyba można przyjąć nawet 18 l samego soku?
5 kg cukru w dwóch partiach ??
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 5.853
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
02-02-2019, 17:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2019, 21:04 przez Boullii.)
Dla 18 soku to wychodzi 14,4 l wody i 6 kg cukru.
Suma objętości wody i cukru wyliczasz tak aby obniżyć kwasowość do odpowiedniego poziomu. Dla porzeczki półsłodkiej/słodkiej przyjąłem górną granicę czyli 9 g/l wina.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.