02-02-2019, 13:04
Witam serdecznie,
Mam zamiar nastawić wino z czerwonej porzeczki na drożdżach burgund. Projektowana moc 12-13 %.
Posiadam 20 l moszczu porzeczkowego o blg 15 stopni - przy czym planuje zrobić wino z minimalnym udziałem wody.
Według moich wyliczeń potrzebuje ok. 17*20*13 - 4420g cukru, który planuje dodać w dwóch partiach kazdy rozwodniony w 2,5 wody.
I tutaj pojawia się pytanie czy to jest prawidłowe wyliczenie? W przepisie Jana Cieślaka jest 605g cukru na litr moszczu ale przy udziale 2 litrów syropu na każdy litr moszczu.
Jak powinienem uwzględnić poprawkę na niecukry?
Czy taki mały udział wody nie spowoduje że wino wyjdzie "skondensowane"?
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Mam zamiar nastawić wino z czerwonej porzeczki na drożdżach burgund. Projektowana moc 12-13 %.
Posiadam 20 l moszczu porzeczkowego o blg 15 stopni - przy czym planuje zrobić wino z minimalnym udziałem wody.
Według moich wyliczeń potrzebuje ok. 17*20*13 - 4420g cukru, który planuje dodać w dwóch partiach kazdy rozwodniony w 2,5 wody.
I tutaj pojawia się pytanie czy to jest prawidłowe wyliczenie? W przepisie Jana Cieślaka jest 605g cukru na litr moszczu ale przy udziale 2 litrów syropu na każdy litr moszczu.
Jak powinienem uwzględnić poprawkę na niecukry?
Czy taki mały udział wody nie spowoduje że wino wyjdzie "skondensowane"?
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka