• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

Nastaw Bananowy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Nastaw Bananowy
damban1994 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2019
Lokalizacja: Tarnobrzeg
#1
07-02-2019, 17:37
Cześć wszystkim !

Nastaw robiony z bananów, po odcedzeniu BLG wynosiło 13
Sam hm sok miał 9 litrów.
Według obliczeń: 13 BLG = 130 g/l 9 litrów = 1170 g cukru w soku
Zaplanowane 22 litry oraz na pierwszą fermentacje 20 BLG
Więc:
20 BLG = 10.4% 22*17*10.4 = ~3890
3890g - 1170g = 2700g
Sok 9 litrów, wody 11.40 l, cukru 2,70 kg = ~ 22 litry
Po zamieszaniu w balonie oraz ściągnięciu na gęste sito do cukromierza BLG wyniosło 15
Pytanie więc czy w obliczeniach popełniłem jakiś błąd ? Czy ewentualnie o czymś zapomniałem ?
Wiem że z dwojga złego lepiej że wyszło 15 BLG niż 30, ale nurtuje mnie to w którym miejscu jest błąd :)

Pozdrawiam !
Szukaj
Odpowiedz
Limbus Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 89
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2018
Lokalizacja: Uć
Nastrój: Wina, wina dajcie
#2
07-02-2019, 19:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2019, 19:43 przez Limbus.)
13 blg to ~ 137g cukru na litr. Pamiętaj, że cukromierz podaje ilość cukru na kilogram roztworu, nie na litr. Im mniejszy blg, tym wynik zbliżony, im wyższe tym wynik potrafi się mocno rozjechać. 137*9= 1233 g cukru. (zakładając, że uwzględniłeś niecukry)

20 blg to 216 g/l a to daje pomiędzy 12-13 % alkoholu.

216*22=4752. - Tyle potrzeba w 22 litrach na 20blg.

Twój cukier 3890/22 litry = 177. 10,4% uzyskasz ze 17,7 (18) blg. ALE....

Wydaje mi się, że w pomiarze początkowym nie uwzględniłeś niecukrów i po prostu po rozcieńczeniu było ich mniej. Przyjmując poprawkę (-4) wychodzi, że w soku cukru było 810g, nie 1170.
810g + 2700 g = 3510g cukru. 3510g / 22 litry = 159g/l
2,7kg cukru to 1,62 litra. + 9 (sok) + 11,4 (woda) = 22,02. Czyli objętościowo OK. 3510 / 22 / 17 = 9,4%

I tu się wszystko (chyba :) ) zgadza
Szukaj
Odpowiedz
damban1994 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2019
Lokalizacja: Tarnobrzeg
#3
08-02-2019, 15:43
Faktycznie nie uwzględniłem niecukrów :( Bynajmniej wiem już w czym tkwi problem.
Rozumiem że teraz przy mierzeniu cukru nie stosujemy już poprawki.

A tak na przyszłość -
Gdybym "sok" zaraz po przygotowaniu rozcieńczył wodą i wtedy sprawdzał BLG? To w tym przypadku po pomiarze również przyjmujemy poprawkę - 4?
Oraz czy do każdego nastawu owocowego jest to uwzględniane? :)
Szukaj
Odpowiedz
Limbus Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 89
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2018
Lokalizacja: Uć
Nastrój: Wina, wina dajcie
#4
08-02-2019, 16:35
Polecę Ci ten temat:

http://wino.org.pl/forum/Thread-Z-polski...a-alkoholu

4 post od góry - masz bardzo ładnie wytłumaczone wszystkie obliczenia, również jak liczyć poprawkę na niecukry w rozcieńczonym moszczu :)


Cytat:2. Odejmujemy poprawkę na niecukry - jesli mierzymy czysty sok (moszcz) to 4 Blg, jesli z woda to liczbę 4 mnożymy przez współczynnik taki jak stosunek soku do całej objętosci,

np.: soku 5 l, wody 7,5 l to:
5: (5+7,5)= 0,4 wiec poprawka na niecukry = 4 x 0,4 = 1,6
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

Nastaw Bananowy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa