• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

Wino wiśniowo - porzeczkowe.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino wiśniowo - porzeczkowe.
Fallinmonkey Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
#1
12-02-2019, 11:54
Witam serdecznie,

Chciałbym się zwrócić z prośbą o weryfikację obliczeń.

Robię wino wiśniowo - porzeczkowe w relacji 5l soku z cz.porzeczki i 40l soku z wiśni.
Celuje w moc 13%.

Z książki Jana Cieślaka wynika, iż powinienem przyjąć wartość 290g cukru rozpuszczonego w 0,75 wody na litr soku.

Jako, że w tym winie nie dodałem wody, to przyjąłem takie wartości:

45 l soku x 290g cukru - 13050 g cukru. (j.w.)
Balling początkowy był 15, minus poprawka na niecukry = 11.
110g cukru x 45l = 4950g. (w soku)

W konsekwencji: 13050g - 4950g = 8100 g cukru.

Czyli dla wina 13% powinienem dodać około 8 kg cukru, co powinno dać mi 49,8l wina.

Czy dobrze myślę?
Szukaj
Odpowiedz
Fallinmonkey Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
#2
13-02-2019, 10:39
Ktoś, pomoże?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.882
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#3
13-02-2019, 12:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2019, 12:32 przez Boullii.)
45 x 13 x 17 = 9945 g cukru. Tyle cukru potrzeba aby było 13%.
Trzeba dodać
9945 - (45 x 115 g) = 4770 g cukru
Po korektach uwzględniających objętość dodanego cukru
49,5 x 13 x 17 = 10718 - 5175 = 5543 g cukru, który trzeba dodać.
Musisz dodać 5,5 kg cukru aby uzyskać wino 13% (wytrawne).Osobiście nie polecam takiego wina wytrawnego, raczej półsłodkie ze względu na wysoką kwasowość.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
ropcio Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 332
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: gdynia
Nastrój: :)
#4
13-02-2019, 14:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2019, 15:13 przez ropcio.)
Robienie wina z samego soku wiśniowego nie najlepszy pomysł . Robiłem wiele prób i jeśli zrobisz bez rozcieńczenia wodą, to wino wyjdzie zbyt ekstraktywne i tak jak pisze Boullii, będzie bardzo kwaśne. Przy takie ilości soku, można się pokusić o dwa różne wina.
Dosłodzenie wina o dużej kwasowości nie zmniejszy praktycznie ilości kwasów w obietości a jedynie je zamaskuje. Po dwóch lampkach zgaga gwarantowana ;)
Cieślak wyraźnie pisze, żeby taki sok rozcieńczyć wodą i dodać cukru.
Poniżej lik do obliczeń, na początek wystarczy:
http://wino.org.pl/forum/Thread-nie-umie...5#pid83975

Możesz też jeszcze posłuchać Cieślika i z 45 l soku zrobić około 80-85 litrów wina. Zakładając wino 13% wytrawne, które zawsze można dosłodzić:
80x17x13 = 17,5 kg cukru w 80 litrach - cukier w owocach = 12,5 kg * 0,6 = 7,5 litra rozpuszczonego cukru.
czyli :
45 l soku
12,5 kg cukru
27,5 l wody

Polecam pobawić się trochę, ponieważ każdy mi inne kubki smakowe i nigdy nie wiadomo, co Tobie będzie smakowało.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Fallinmonkey Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
#5
14-02-2019, 07:04
Dziękuję za odpowiedzi :)

Mam jednak kilka pytań?

Skąd się wzięły wartości po korektach??

Mi z rachunku 49,5*17*13 wychodzi 10.939?  A wartość 5175g to jest cukier w soku? (49,5 x 115 daje 5692)

Jeszcze pytanie techniczne, jeżeli mam ten nastaw  w balonie 54 L, a jednak chciałbym to rozcieńczyć to do ilości 60L (i ewentualnie później dalej gdyby wyszło za kwaśne)bo mam taki balon z chęcią uzyskania wina półsłodkiego to czy będzie to wystarczająca ilość dla uzyskania w zadowalającego efektu?

Technicznie wygląda to tak, że do tych 45L dodałem już 5 kg, i kończy się obecnie fermentacja burzliwa.
Więc zlałbym to do balonu 60L i dodał:
60*17*13 = 13.260 cukru potrzeba na 60l - cukier w owocach (13.260 - 4.950 =8310g)
8310*0,6 = 5 L rozpuszczonego cukru

45 l soku
8,3 kg cukru (po zlaniu dodałbym już tylko te 3,3 kg rozpuszczone w wodzie)
7 l wody? (uwzględniam rozpuszczenie 5kg w soku 5*0,6=3)
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Online
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#6
14-02-2019, 08:40
Proponuję zacząć od zmierzenia kwasowości posiadanego surowca co pozwoli wyliczyć ilość potrzebnej wody.
Użycie drożdży redukujących kwas również pomoże ograniczyć ilość dodawanej wody.

Co do wysokiej ekstraktywności ... no cóż rozcieńczyć można nawet w kieliszku, ale z wodniaka wina nie upędzisz. To się udało tylko raz ;)
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
Fallinmonkey Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2018
Lokalizacja: Pomorskie
#7
15-02-2019, 09:31
Ok, finalnie zrobiłem tak że mam w balonie 45l soku, litr wody i 8,3 kg cukru. Jak minie fermentacja burzliwa to zleje do balonu 60L doleje wody prawie pod korek i zapomnę na dwa miesiące...
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#8
15-02-2019, 18:26
Wody to bym nie dolewał na koniec pod sam korek. Dolać wina choćby starszego to się zgadzam. Nigdy wody nie dolewałem np.. ja.

Podzrawiam
Eug..

Ślaskie
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.882
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#9
15-02-2019, 21:50
(15-02-2019, 09:31)Fallinmonkey napisał(a): Ok, finalnie zrobiłem tak że mam w balonie 45l soku, litr wody i 8,3 kg cukru. Jak minie fermentacja burzliwa to zleje do balonu 60L doleje wody prawie pod korek i zapomnę na dwa miesiące...

Najgorszy plan jaki mogłeś wymyślić. Po pierwsze z tego co napisałeś wyjdzie 15% a nie 13 jak chciałeś. Po drugie dolewając wody po fermentacji jedyne pewne co uzyskasz to obniżenie kwasowości i rozwodnienie wina. Czy fermentacja ruszy dalej czy nie tego nikt nie wie na 100%.
Reasumując. Prosisz o radę i sprawdzenie obliczeń a następnie totalnie wszystko ignorujesz i robisz po swojemu. Powodzenia.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

Wino wiśniowo - porzeczkowe.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 11:13 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa