• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

Czy coś z tego będzie?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czy coś z tego będzie?
pawelwtychy@gmail.com Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Photo  12-02-2019, 21:00
Na wstępie witam wszystkich serdecznie!
Piszę gdyż zaczynam przygodę z winem, ale  w dość nietypowy sposób...
Kupiłem dom do remontu, w którego spiżarni znalazłem sporo kompotów z gruszek, śliwek, jabłek porzeczek itp, które postanowiłem zlać do balona, aby coś z tego jeszcze było. Sprawdziłem każdy pod kątem pleśni i te które były OK wlałem do balona. Dostałem od znajomego który czasem działa w tym temacie drożdże winiarskie w saszetce, które rozrobiłem w setce ciepłej wody wg instrukcji i dolałem do nastawu. Po tygodniu gdy nic się nie działo miałem skazać moje "dzieło" na straty, ale Teść podpowiedział: wrzuć do tego jeszcze jabłko to może ruszy i po kolejnym tygodniu ku mojemu zdziwieniu maszyna ruszyła :). Niepokoi mnie jednak fakt, że na wierzchu pojawiło się kilka plamek pleśni. Jak sądzicie czy ten nastaw ma jeszcze szansę na pozytywny finał? Dodam, że jak na razie bulgocze jak szalone :D
Poniżej link do fotki:
[Obrazek: 6a89801d86fdae57med.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
Limbus Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 89
Liczba wątków: 6
Nastrój: Wina, wina dajcie
12-02-2019, 23:04
Czapę z owoców wypchnęło na wierzch. Trzeba często mieszać. A skoro pojawiła się pleśń, to raczej do wylania. Mykotoksyny potrafią być naprawdę niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Szukaj
Odpowiedz
Goniuś Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 16
12-02-2019, 23:20
Chodzi o to? Musisz dokładnie sprawdzić, jeśli to pleśn to radziłbym zakończyć eksperyment. Nawet jeśli nie będzie trujące, to będzie "pachniało" nieprzyjemnie.

Załączone pliki Miniatury

Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Szukaj
Odpowiedz
Dziunonni Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Nastrój: Nieokreślony
13-02-2019, 08:40
Pojawienie się pleśni eliminuje wino do konsumpcji. Po co psuć zdrowie, dla wątpliwej jakości wina z posmakami?
Czapa z owoców na winie powinna być rozbijana poprzez mieszanie itp.
"Artificem commendat opus"

Szukaj
Odpowiedz
Limbus Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 89
Liczba wątków: 6
Nastrój: Wina, wina dajcie
13-02-2019, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2019, 17:54 przez Limbus.)
(12-02-2019, 23:20)Goniuś napisał(a): Chodzi o to? Musisz dokładnie sprawdzić, jeśli to pleśn to radziłbym zakończyć eksperyment. Nawet jeśli nie będzie trujące, to będzie "pachniało" nieprzyjemnie.

Moim zdaniem to ewidentnie pleśń. Jak piszesz - zakończyć eksperyment. O ile dobrze pamiętam, to pleśń rozrasta się tak, że większości "mikro-odnóg" nie widać, tylko takie ogniska, czyli można podejrzewać, że ta cała czapa jest przerośnięta na wskroś.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

Czy coś z tego będzie?

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 20:49 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa