• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

A gdyby tak wlać wode z cukrem a owoce po czasie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
A gdyby tak wlać wode z cukrem a owoce po czasie
bombluje Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 216
Liczba wątków: 40
Dołączył: 12 2018
Lokalizacja: Wawka
#1
03-03-2019, 20:39
Tkz. Najpierw mamy wlaną wodę z cukrem i to nam fermentuje na dodanych drożdżach winiarskich.
I po miesiacu dopiero dajemy owoce.

Czy tak nie wydaje się bezpieczniej ? Z jednej strony cukier z owoców zostanie przerobiony w mniejszych ilościach a z drugiej mamy już troche alkoholu który dodatkowo hamuje ewentualne nieporzadane procesy psucia się.

Co jest błędnego w tym podejściu ?
Szukaj
Odpowiedz
Przemyslaw85 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 68
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2018
Lokalizacja: Żyrardów
#2
03-03-2019, 20:49
Koncepcja może i prawdziwa, ale z tego to nie będzie wina a nalewka na cukrówce.
Jak to by smakowało ciężko powiedzieć. By to co powstało miało ostatecznie z 12-15% to sama cukrówka musiałaby mieć ze 30 a takiego efektu nie uzyskasz na drożdżach (trzeba dodać spirytusu). Dodany owoc czy też sok rozcieńczy to pierwsze.


Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Szukaj
Odpowiedz
Dziunonni Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Nasłonecznione wzgórza małopolski
Nastrój: Nieokreślony
#3
03-03-2019, 21:57
   
Coś podobnego zdaje się istnieje.

A tak serio;

Myślę, że tym podejściu błędne jest potraktowanie owocu jako dodatku? do wina, a nie jako bazy, podczas gdy to cukier i woda są dodatkami.
"Artificem commendat opus"

Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 92 Dalej »

A gdyby tak wlać wode z cukrem a owoce po czasie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-07-2025, 13:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa