Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Witam na forum
mam pytanie odnośnie burzliwej fermentacji. Nastawiłem ok 5 kg czerwonej porzeczki w sobotę 29.06.2019. Dodałem drożdże, pektoenzymy pożywkę i tak odstawiłem w chłodne miejsce ale nagle wypadł mi wyjazd i od środy mnie nie było więc nie mogłem tego zlać po 7 dniach do butli. Wszystko stało sobie w wiaderku przykryte od muszek i było mieszane codziennie minimum dwa razy. Dzisiaj wróciłem i zobaczyłem, że cały osad opadł na dno na wierzchu pływają delikatnie resztki owoców pachnie niby ładnie ładnie ale czy mogę wycisnąć sok z resztek i wszystko zlać do butli na drugą fermentację? Zlewałbym dopiero jutro bo przez wyjazd nie zdążyłem zorganizować tak małej butli.
Pozdrawiam
Liczba postów: 5.386
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Sprawdź czy fermentacja zaszła. Nawet po burzliwej owoce powinny być u góry nastawu wynoszone przez co2. Jeśli przefermentowało cukier spokojnie zlej do butli oddzielony od owoców płyn.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Witam ponownie.
Winko postało ok 4 tygodnie i już raczej nie fermentuje. Jaki powinie być kolejny krok? Otworzyć balon, przecedzić osad, któy pozostał i nastawiać dalej czy zlewać już do butelek? Pierwszy raz robię wino więc nie do końca wiem co i jak.
Pozdrawiam
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Nastrój: :-) :-)
15-08-2019, 12:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2019, 13:00 przez lech.kuba.)
Hmm, próbowałeś je, czy tylko patrzysz :tancze: .
Dobrze by było jednak spróbować (a jak masz cukromierz to nawet trzeba sprawdzić blg), bo trzeba wiedzieć czy potrzeba jeszcze cukru czy nie.
Jeżeli jest osad to zlać z nad osadu, nie przecedzić.
Z butelkowaniem to radzę wstrzymać do całkowitego sklarowania, zwykle tak około roku ;) .
Lech
Liczba postów: 5.386
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
(15-08-2019, 11:38)maly6 napisał(a): Winko postało ok 4 tygodnie i już raczej nie fermentuje. Jaki powinie być kolejny krok?
Napisałem jaki powinien być kolejny krok. Sprawdź czy fermentacja była, nie czy już albo jeszcze jest.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 4.212
Liczba wątków: 55
Robert - czytanie oraz czytanie ze zrozumieniem jest bardzo trudne...