Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wytrawne 12% z węgierek po raz pierwszy
#1
Będzie (mam nadzieję) winko ze śliwek węgierek jak narazie do wermentatora trafiło:
Śliwki węgierki 20kg umyte, wypestkowane 
woda 1,5l
cukier 1kg
Pektoenzymy
drożdże+pozywa. 
Woda dodana tylko po to żeby pektoenzymy mogły zadziałać. Wg przepisu mam dodać 2,7kg cukru i 1,5l wody żeby uzyskać 20l 12% wytrawnego wina.
   
   
   
Odpowiedz
#2
Ja śliwki przemrażam, potem nie mam problemu z klarowaniem, no przynajmniej do tej pory nie miałem. Podobnie z ałyczą i mirabelką.

Masz prawie same owoce, jak rozpuścisz 1 kg cukru w 1,5 litra wody i dasz drożdże nastaw nie ruszy. Ja mam wody przynajmniej pół naczynia.
Odpowiedz
#3
(16-09-2019, 10:10)daglezja77 napisał(a): Masz prawie same owoce, jak rozpuścisz 1 kg cukru w 1,5 litra wody i dasz drożdże nastaw nie ruszy. Ja mam wody przynajmniej pół naczynia.

Imho ruszy bez problemu.
Ile masz soku w 20 kg. węgierki , nawet uwzględniając cukier zawarty w śliwkach ;-)
Do destylatu z węgierek ortodoksyjnie niczego się nie powinno dodawać a drożdże dają radę ;-)
pozdr.
D.
Odpowiedz
#4
Na razie sok jest w owocach i cały cukier rozpuszczony jest w wodzie. Kilo w 1,5 litra wody. Policz jakie to stężenie cukru.

Kolega zapewne nie omieszka dać znać kiedy nastaw ruszy. Moim zdaniem nie ruszy.
Odpowiedz
#5
Oj tam, oj tam, ruszy napewno, śliwki + pekoenzym powoduje że śliwki się rozwalają, czyli cieczy oprócz wody jest że ho ho, przemrożenie dodatkowo ułatwia wydzielanie się soku.
A z resztą zerknij na zdjęcie wiaderka, u góry owoce a niżej ciecz, której jest sporo.
Lech
Odpowiedz
#6
Nie martwcie się koledzy nastaw pracuje aż miło :) w sobotę nastawiony około 16-17stej w niedzielę około 16stej czyli po 24h fermentacji pełna parą. Dziś o 18stej czyli po 50h od nastawienia blg15 prędzej nie szło zmierzyć - za mało cieczy więc nie wiem jakie było stężenie na starcie.
   
Odpowiedz
#7
(16-09-2019, 14:31)lech.kuba napisał(a): Oj tam, oj tam, ruszy napewno, śliwki + pekoenzym powoduje że śliwki się rozwalają, czyli cieczy oprócz wody jest że ho ho, przemrożenie dodatkowo ułatwia wydzielanie się soku.
A z resztą zerknij na zdjęcie wiaderka, u góry owoce a niżej ciecz, której jest sporo.

On ich nie przemrażał, to ja pisałem że przemrażam śliwki.

Skoro nastaw ruszył to dobrze, a ja się myliłem.
Odpowiedz
#8
Dziś nastaw ma 6blg, jutro lub w piątek zjedzie do zera wtedy chce to odcedzić przepuszczajac przez prasę. Teraz pytanie czy od razu siarkować czy zostawić jeszcze bez? I czy dawać pozywkę?
Odpowiedz
#9
Dziś odcedzone, przeciśniete przez prasę ::)
   
Wyszło 21l, pH 3,4 kwasowość 6,5 chyba idealna dla wytrawnego około 12%?
Teraz niech spokojnie dojrzewa :D
Odpowiedz
#10
Po ilu dniach od nastawienia odcedzałeś owoce?
Odpowiedz
#11
6 dni



Skocz do: