Liczba postów: 3
Liczba wątków: 2
08-10-2019, 17:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2019, 17:59 przez drajla.)
Witam.
Kilka lat temu zrobiłem wino ze śliwek węgierek.Nastaw na dzikich drożdżach.Po odcedzeniu śliwek dodałem za dużą ilość cukru.W winie fermentacja ponowna nie ruszyła.I tak stało kilka lat,uzupełniałem wodę w rurce żeby powietrze się nie dostało.Szkoda wylać.Ostatnio dodałem pożywkę i drożdze ale prawie nic nie ruszyło.W smaku bardzo słodkie ,co robić??Kupiłem cukromierz i wskazanie jest 23.Pomoże ktoś?
Liczba postów: 5.555
Liczba wątków: 233
Nastrój: Nareszcie!
Oczywiście po latach zastosowanych proporcji nie podasz ale jakie teraz zastosowałeś drożdże?
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.
Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Liczba postów: 5.321
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Jest sezon śliwkowy w pełni . Postawić nowy nastaw i jak fermentacja będzie zaawansowana dolewać to wiekowe wino
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 2
Czy przy nowym nastawie muszę użyć takich samych drożdzy?
Liczba postów: 5.731
Liczba wątków: 199
Nastrój: Miodowy
Możesz ale nie musisz.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.