21-11-2019, 12:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2019, 12:05 przez Lu2.)
Biały nalot na powierzchni wina. Jak na zdjęciu. Wino młode dopiero co zlane z nad osadu. Co mogę zrobić? Dopełnienie balonu do pełna wystarczy? Czy to należy siarkować? Czy siarkowanie zatrzyma proces fermentacji? Chciałbym tego uniknąć.
Pozdrawiam!
To wygląda na skupiska piany. Napowietrzyłeś nastaw przy przelewaniu, drożdże dostały tlenu i ruszyły. Normalka. Dopełnienie balonu do pełna nie zatrzyma fermentacji, w grę wchodzi tylko siarkowanie.
13-12-2019, 15:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2019, 15:21 przez Winny-miodowy.)
[Witam, podpinam się pod wątek bo nie chce zakładać nowego. Na moim winku wiśniowym zauważyłem taki nalot. Pojawił się po tym jak ściągnąłem trochę wina, podgrzałem je i dodałem cukru. Na drugi dzień po dodaniu cukru pojawił się taki oto nalot. Ktoś wiem co to może być? Wygląda jakby jakieś grudki się tworzyły, po zamieszaniu znikają.
Dzięki wielkie, uspokoiłeś mnie. Wino było już po jednym dosłodzeniu ale takiej piany nie było. Ogólnie wino fermentune ekspresowo. W 10 dni drożdże przerobily cukier z moszczu oraz dosłodzenia, dosładzałem za każdym razem gdy blg zeszło do 0. Drożdże użyłem na wypróbowanie dedykowane do wisniowego.