• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Owoce suszone v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Suszona figa, czyli kolejne zimowe wino

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Winny-miodowy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 29
Liczba wątków: 4
03-12-2019, 20:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2019, 20:55 przez Winny-miodowy. Powód edycji: Korekta obliczeń )
Witam. Jako że zima idzie to postanowiłem nastawić kolejny balon winka z suszonych owoców i tu padło na figę. Jako ze suszona figa to mój ulubiony owoc wśród suszonych i udało mi się nabyć w atrakcyjnej cenie 13zl/kg to czemu by nie zrobić z niej wina . Planuje wino półsłodkie 14%. Do dyspozycji mam balon 10l.  W tym miejscu poproszę  ewentualne porady, korekty. Na początku zamierzam wypłukać i pokroić 1,5 kg figi, wrzucić do balona i dać na początek 6 L wody z rozpuszczonym cukrem (600g) gdy drożdże przerobią ten cukier zamierzam dodać kolejne 2l wody i 600g cukru. Docelowo ma być 8l wina, dosłodzenie po zlaniu. Wg wzoru 8*17*14= 1904. Zakładam ze w owocach jest min. 50% cukru, stąd też dodaje tylko 1200g cukru. I tu moje pytanie do ludzi bardziej doświadczonych : jak długo trzymać owoce w nastawie? Dodawać kwasek cytrynowy? A może zamiast w balonie wstępnie przeprowadzić fermentacje w fermentorze? Wszelkie sugestie miłe widziane  :) po obliczeniach dodam jednak 5 litrów wody gdyż nie uwzględniłem zwiększenia objętości nastawu przez dodatek cukru. Drożdże zamierzam dać Enovin ws.
Pozdrawiam Darek
Szukaj
Odpowiedz
Limbus Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 89
Liczba wątków: 6
Nastrój: Wina, wina dajcie
09-12-2019, 17:54
Myślę, że smak tego wina będzie bardzo ciekawy. Zmień jednak założenia na 13%. Enovini WS fermentują do tej granicy według producenta. Ja wiem, że w optymalnych warunkach mogą wyciągnąć więcej itp. itd. ale wolę założyć "w dół" niż mieć za dużo cukru.
Moim zdaniem wygodniej Ci będzie prowadzić cały proces w fermentorze. Co do czasu trzymania owoców to ja osobiście bym je przetrzymał ok. 3 tygodni, podobnie jak z rodzynkami.
Kwasku na start dodać musisz. Najlepiej 4-5 gramów na litr. Potem możesz dokwasić jeśli wino będzie zbyt mdłe.
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.
Szukaj
Odpowiedz
Winny-miodowy Offline
Młodszy winiarczyk

10-12-2019, 11:04
Tak też zrobiłem, fermentune w pojemniku. Cukru dałem na 14%, wiem że Enovini ws dochodzą do 13 więc jeśli jakiś cukier zostanie to będzie mniej do dosładzania. Wino ładnie pracuje od 2 dni, dzięki za rady.
Pozdrawiam Darek
Szukaj
Odpowiedz
Winny-miodowy Offline
Młodszy winiarczyk

13-12-2019, 09:12
Wino nastawione 8.12, fermentacji ruszyła po około 6h. Dziś tj. 13.12 blg 2. Dodałem kolejną partię cukru i tutaj popełniłem chyba błąd. Z racji tego iż nie przygotowałem się do zajęć i nie zaopatrzyłem w cukier, użyłem cukru pudru. Na opakowaniu napisane " cukier puder czysty" w składzie węglowodany na 100g- 100g, więc założyłem że faktycznie bez dodatku skrobi. Dodałem około godziny 4:30, teraz jak zajrzałem ( po godzinie 9tej) na powierzchni pojawił się taki biały osad, coś jakby ktoś białej farbki nalał, więc chyba taki czysty to ten puder nie był. Mam nadzieję że nie wpłynie to na pracę wina.
Pozdrawiam Darek
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Owoce suszone v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 23-06-2025, 19:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa