03-12-2019, 20:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2019, 20:55 przez Winny-miodowy.
Powód edycji: Korekta obliczeń
)
Witam. Jako że zima idzie to postanowiłem nastawić kolejny balon winka z suszonych owoców i tu padło na figę. Jako ze suszona figa to mój ulubiony owoc wśród suszonych i udało mi się nabyć w atrakcyjnej cenie 13zl/kg to czemu by nie zrobić z niej wina . Planuje wino półsłodkie 14%. Do dyspozycji mam balon 10l. W tym miejscu poproszę ewentualne porady, korekty. Na początku zamierzam wypłukać i pokroić 1,5 kg figi, wrzucić do balona i dać na początek 6 L wody z rozpuszczonym cukrem (600g) gdy drożdże przerobią ten cukier zamierzam dodać kolejne 2l wody i 600g cukru. Docelowo ma być 8l wina, dosłodzenie po zlaniu. Wg wzoru 8*17*14= 1904. Zakładam ze w owocach jest min. 50% cukru, stąd też dodaje tylko 1200g cukru. I tu moje pytanie do ludzi bardziej doświadczonych : jak długo trzymać owoce w nastawie? Dodawać kwasek cytrynowy? A może zamiast w balonie wstępnie przeprowadzić fermentacje w fermentorze? Wszelkie sugestie miłe widziane
po obliczeniach dodam jednak 5 litrów wody gdyż nie uwzględniłem zwiększenia objętości nastawu przez dodatek cukru. Drożdże zamierzam dać Enovin ws.

Pozdrawiam Darek