14-12-2019, 21:34
Przeszukiwałem forum ale nie znalazłem zbytnio informacji na temat takiego wina. Jako że byłem dziś w sklepie stacjonarnym po drożdże, pozywki i parę pierdół to nie był bym sobą gdybym przeszedł obojętnie obok fermentorów 10l w cenie 5,30 zł i tak oto zakupiłem 5 takich wiaderek oraz balonik 15l. Chcę w jednym z nich nastawić wino z samej suszonej śliwki. Tutaj mam kilka pytań : wino robić będę na pół słodkie. W jaką moc wina celować, mocne czy Raczej słabsze? Drożdże użyć Enovini ws czy lepiej bayanusy? Śliwki traktować tak jak rodzynki tj. Sparzyć i do fermentora? Znalazłem jeden przepis na temat wina ze suszonych śliwek Bolesława Pilarka ale po przeczytaniu kilku stron zacząłem się zastanawiać czy gościu kiedykolwiek robił jakieś wino
proszę o wypowiedzi osoby które robiły juz takie wino lub mogą dać jakieś wskazówki


Pozdrawiam Darek