• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wino z mrożonki czereśni - pytanie o sens.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z mrożonki czereśni - pytanie o sens.
irek_jk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Myślenice
#1
18-12-2019, 19:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2019, 07:54 przez drajla. Powód edycji: Poprawiłem tytuł. )
Cześć.
Temat jest taki, że z znajoma ma w zamrażarce ok 11kg czereśni zamrożonych z lata. Chce się ich pozbyć, pytanie, czy jest sens podjąć próbę winka z nimi? szkoda mi ich do placka czy innych nie zdrowych dodatków :)
Nie próbowałem nigdy z mrożonkami, zatem proszę o opinię, dzięki
IJ
Szukaj
Odpowiedz
Winny-miodowy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 29
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Gdańsk
#2
19-12-2019, 08:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2019, 08:33 przez Winny-miodowy.)
Ja robiłem z mrozonej wiśni ostatnio i jest super. Do czereśni najlepiej dodać jakiegoś soku z charakterem bo wino z czereśni jest takie nijakie, puste w smaku. Ja osobiście dał bym kwaśne jabłko lub wiśnie.
Pozdrawiam Darek
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#3
19-12-2019, 08:55
Na alledrogo można znaleźć soki 100% bez konserwantów.
Ja ostatnio zakupiłem 3l wiśniowy do rozcieńczenia za mocnej nalewki. Drogo wyszło, ale sok znakomity.
W zapachu brak pirosiarczynu, sok kwaśny, lekko słodkawy, bardzo świeży, nie utleniony, mętny z lekkim miąższem.

Jakbyś gdzieś taki soczek dostał, to 3L na 11 kg czereśni - było by idealnie.
Szukaj
Odpowiedz
jawormcz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 412
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Kraków.
Nastrój: yes Ok.
#4
19-12-2019, 09:00
Nigdy, ale to nigdy nie rezygnuj z możliwości zrobienia wina jeśli masz tylko produkt i okazję.
Czereśnia, w tym wypadku nadaje się jak najbardziej i jako produkt i jako nowe doświadczenie.
Sam osobiście robiłem wina z tego owocu, tylko że w lato, więc nie mrożone. Myślę że nie będzie wielkiej różnicy.
Jest tylko jeden warunek niezbędny, czereśnia posiada bardzo mało kwasu, trzeba niestety go uzupełnić.
Proponuję podobnie jak kolega Darek dodać soku lub owocu kwaśnego. Sok jabłkowy, malinowy, porzeczkowy, cytryna , kiwi, lub po prostu sok w kartonie.
Pozdrawiam Mirek.
Szukaj
Odpowiedz
bombluje Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 216
Liczba wątków: 40
Dołączył: 12 2018
Lokalizacja: Wawka
#5
19-12-2019, 11:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2019, 11:10 przez bombluje.)
Wino z czereśni mocne (16-18%) słodkie robiłem w tym roku. Szybko się sklarowało i wyszło przepyszne.
Niczego poza czereśniami wodą cukrem i drożdżami nie dodawałem. Moim zdaniem warto robić.

Wytrawne jednak raczej nie będzie już tak dobre. Ale to kolegi decyzja!
Szukaj
Odpowiedz
Winny-miodowy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 29
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Gdańsk
#6
19-12-2019, 19:39
Zbyszek T faktycznie na alledrogo są takie soki prosto z tłoczni. W życiu by mi nie przyszło na myśl tam szukać i mają na dodatek za 35 zł za 3l soku z mojej ulubionej łutówki, dzięki za podpowiedź, teraz zamiast z suszu nawet w zimę mogę wstawić owocowe.
Pozdrawiam Darek
Szukaj
Odpowiedz
Krzych1 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2019
Lokalizacja: Szczecin
#7
21-12-2019, 19:45
Ja zawsze przy nastawie wina daje 3/4 owoców świeżych i pektoenzym a po 7 dniach dodaje zamrożone owoce ( oczywiście wcześniej odmrożone) wg mnie wina ma pełniejszy bukiet, czasami przy fermentacji cichej potrafię dodać zamrożone owoce i wg mnie to dodatkowo podbija smak wina. 
A co do czereśni to wg mnie wino nie wychodzi dobre. Za to moja żona każe co roku nastawić 5l takiego winka bo bardzo jej smakuje wino z czereśni jako grzane.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

Wino z mrożonki czereśni - pytanie o sens.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-06-2025, 23:22 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa