Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Myślenice
18-12-2019, 19:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2019, 07:54 przez drajla.
Powód edycji: Poprawiłem tytuł.
)
Cześć.
Temat jest taki, że z znajoma ma w zamrażarce ok 11kg czereśni zamrożonych z lata. Chce się ich pozbyć, pytanie, czy jest sens podjąć próbę winka z nimi? szkoda mi ich do placka czy innych nie zdrowych dodatków

Nie próbowałem nigdy z mrożonkami, zatem proszę o opinię, dzięki
IJ
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Gdańsk
19-12-2019, 08:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2019, 08:33 przez Winny-miodowy.)
Ja robiłem z mrozonej wiśni ostatnio i jest super. Do czereśni najlepiej dodać jakiegoś soku z charakterem bo wino z czereśni jest takie nijakie, puste w smaku. Ja osobiście dał bym kwaśne jabłko lub wiśnie.
Pozdrawiam Darek
Liczba postów: 1.713
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Na alledrogo można znaleźć soki 100% bez konserwantów.
Ja ostatnio zakupiłem 3l wiśniowy do rozcieńczenia za mocnej nalewki. Drogo wyszło, ale sok znakomity.
W zapachu brak pirosiarczynu, sok kwaśny, lekko słodkawy, bardzo świeży, nie utleniony, mętny z lekkim miąższem.
Jakbyś gdzieś taki soczek dostał, to 3L na 11 kg czereśni - było by idealnie.
Liczba postów: 369
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Kraków.
Nastrój: yes Ok.
Nigdy, ale to nigdy nie rezygnuj z możliwości zrobienia wina jeśli masz tylko produkt i okazję.
Czereśnia, w tym wypadku nadaje się jak najbardziej i jako produkt i jako nowe doświadczenie.
Sam osobiście robiłem wina z tego owocu, tylko że w lato, więc nie mrożone. Myślę że nie będzie wielkiej różnicy.
Jest tylko jeden warunek niezbędny, czereśnia posiada bardzo mało kwasu, trzeba niestety go uzupełnić.
Proponuję podobnie jak kolega Darek dodać soku lub owocu kwaśnego. Sok jabłkowy, malinowy, porzeczkowy, cytryna , kiwi, lub po prostu sok w kartonie.
Pozdrawiam Mirek.
Liczba postów: 209
Liczba wątków: 38
Dołączył: 12 2018
Lokalizacja: Wawka
19-12-2019, 11:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2019, 11:10 przez bombluje.)
Wino z czereśni mocne (16-18%) słodkie robiłem w tym roku. Szybko się sklarowało i wyszło przepyszne.
Niczego poza czereśniami wodą cukrem i drożdżami nie dodawałem. Moim zdaniem warto robić.
Wytrawne jednak raczej nie będzie już tak dobre. Ale to kolegi decyzja!
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2019
Lokalizacja: Gdańsk
Zbyszek T faktycznie na alledrogo są takie soki prosto z tłoczni. W życiu by mi nie przyszło na myśl tam szukać i mają na dodatek za 35 zł za 3l soku z mojej ulubionej łutówki, dzięki za podpowiedź, teraz zamiast z suszu nawet w zimę mogę wstawić owocowe.
Pozdrawiam Darek
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2019
Lokalizacja: Szczecin
Ja zawsze przy nastawie wina daje 3/4 owoców świeżych i pektoenzym a po 7 dniach dodaje zamrożone owoce ( oczywiście wcześniej odmrożone) wg mnie wina ma pełniejszy bukiet, czasami przy fermentacji cichej potrafię dodać zamrożone owoce i wg mnie to dodatkowo podbija smak wina.
A co do czereśni to wg mnie wino nie wychodzi dobre. Za to moja żona każe co roku nastawić 5l takiego winka bo bardzo jej smakuje wino z czereśni jako grzane.