Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2020
Lokalizacja: Dolny śląsk
Panowie nastawiłem wino 5 mies temu z ciemnych winogron w balonie 15l . Owoców było całe wiaderko 10l z szypułkami i ok 6 moze 7l wody plus 3,5 kg cukru. Wino pracowało ładnie, ale od pewnego czasu pracuje nadal ale 1 na 5min. Kupiłem cukromierz i wyszło że wino ma 30g/l ok 2 % alkoholu. Co mogę w tym wypadku zrobić restart wina?
Liczba postów: 591
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Radom
Cukromierz pewnie Ci wskazał gęstość końcową i potencjalny alkohol jaki możesz z tej resztki cukrów uzyskać. Co prawda potrzeba 17 gram cukrów, by z tego wyszedł jeden %, ale można to złożyć na karb niedokładności odczytu.
Twoje wino ma znacznie więcej alkoholu i nie wymaga restartu. Ile ma? Poczytaj i policz sam. ;-)
Pozdrawiam zbyszek
Liczba postów: 7.560
Liczba wątków: 146
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
(19-02-2020, 11:24)damian19886 napisał(a): Wino pracowało ładnie ... od pewnego czasu pracuje nadal...
Skoro - jak piszesz - wino nadal "pracuje", restart nie ma sensu.
Ponadto... Twoja interpretacja wskazań cukromierza jest błędna!