• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Owoce suszone v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Wino hibiskusowe przedwcześnie przestało pracować

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino hibiskusowe przedwcześnie przestało pracować
zaradek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 45
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2018
Lokalizacja: Lublin
#1
30-03-2020, 09:38
Cześć,
potrzebuję pomocy / konsultacji - ale od początku.

2020-03-06:
Nastawiłem winko hibiskusowe zgodnie z poniższym przepisem:

Ilość Jednostka Składnik
600 g suszone kwiaty hibiskusa
50 g czarna herbata
1 kg rodzynki
50 g kwasku cytrynowego
6 l woda
3,5 kg cukru
+X l woda (do 19L)

BLG na starcie było ok. 17,5

Drożdże Bayanusy, z tolerancją do 16%.

2020-03-16: 
fermentacja już troszkę zwolniła, BLG: 7.
Dodałem 3kg cukru i 3L wody.
BLG: 17, ok. 23l.

2020-03-28:
Fermentacja znowu (tym razem mocno) zwolniła, odcedziłem rodzynki, wino zlałem znad osadu.
Spróbowałem (bo chciałem dosłodzić) ale okazało się, że jest mocno słodkie (chociaż smaczne).
BLG: 12. 
Po odcedzeniu rodzynek i ściągnięciu znad osadu wina zostało ok 22l. 

Zgodnie z moimi obliczeniami (na 24l wina), 6,25 kg cukru powinno być w winie, żeby wyfermentowało do wytrawnego na 16%. Uwzględniając rodzynki, to do dodania powinno być ok. 5,7 kg cukru. Ja dodałem 6,5 kg - ale chyba to aż tak nie powinno zaważyć na efekcie końcowym (a i tak celowałem w półsłodkie).
Jako, że BLG = 12 - to pewnie oznacza, że nie udało mi się zrealizować swoich planów?

Co teraz zrobić? Dodać znowu drożdże i pożywkę? Chciałbym uzyskać te 16% - a również, żeby nie było aż takie słodkie.
A może jednak dofermentowało do 16% (nie wydaje mi się) a ja się coś machnąłem w obliczeniach?
Opcją może też być dodanie czystego alko - ale wolałbym tego uniknąć.

Dajcie znać, co o tym myślicie.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy...
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.882
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
30-03-2020, 13:54
Masz 12 Bllg (126 g) cukru i około 9,5 %. Możesz spróbować restartu z hartowaniem drożdży.
https://wino.org.pl/forum/Thread-Restart...BCd%C5%BCy
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
Limbus Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 89
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2018
Lokalizacja: Uć
Nastrój: Wina, wina dajcie
#3
04-04-2020, 15:08
Spróbuj restartu na świeżych drożdżach. Ja też miałem ostatnio identyczny problem z hibiskusem. Robiłem na Enovini WS. Zaczęło się od tego, że baaardzo długo startowała fermentacja. Nastawiłem 5 stycznia, 30 stycznia blg=10 a 14 lutego blg = 8 i już dalej nie zeszło. Nie mam pojęcia czego to wina, obstawiam, że z moimi drożdżami coś było nie tak. Nastawię niedługo jeszcze raz, zobaczymy. Podniosłem woltaż do 11% spirytusem i w sumie winko dobre.
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.
Szukaj
Odpowiedz
bombluje Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 216
Liczba wątków: 40
Dołączył: 12 2018
Lokalizacja: Wawka
#4
04-04-2020, 22:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2020, 22:35 przez bombluje.)
Imho bez sensu, że tyle wody odrazu wlałeś.

Ja bym nic nie robił, wino za 2-4 miesiące pewnie wznowi powoli pracę i dopracuje. Ale to moje doświadczenia z zamojskimi drożdżami. Bajanusów nie używam.

Jeszcze jedna obserwacja - wina z kwiatów jakby gorzej pracują, wolniej.
Ale winko z mlecza dociągnęło wysoki procent, tylko nie tak szybko jak inne wina.
Szukaj
Odpowiedz
zaradek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 45
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2018
Lokalizacja: Lublin
#5
04-04-2020, 23:52
Dziękuję Wam za pomocne rady. Przypomniałem sobie kluczową radę, że przy winie trzeba być cierpliwym - no i bardzo powoli, ale coś tam w rurce się dzieje.
Jutro sprawdzę BLG - ciekawe o ile się zmieniło w stosunku do poprzedniego pomiaru (dam znać).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy...
Szukaj
Odpowiedz
zaradek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 45
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2018
Lokalizacja: Lublin
#6
07-04-2020, 21:12
Woda w rurce niby czasem coś bulknie, ale BLG dalej 12 (no, może 11,5)...
Poczekam jeszcze trochę i jak za tydzień dalej tyle będzie, to albo spróbuję restartu, albo dodam %.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy...
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Owoce suszone v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Wino hibiskusowe przedwcześnie przestało pracować


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 07:29 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa