Dzień 1 (23 lipca 2020)
Pojechałem po wiśnie na Zjazdową, wg ceny zamieszczonej na stronie internetowej ceny wiśni zaczynają się od 5 zł za kg, planowałem kupić 20 kg. Na miejscu podchodzę do pierwszego handlarza i okazuje się, że ceny "trochę" odbiegają od zamieszczonych w serwisie cenowym, łubianka (3 kg) kosztuje... 9 zł. Cena atrakcyjna, ale bazując na swoim doświadczeniu wiem, by poszukać jeszcze i najwyżej wrócić do sprzedawcy. Znalazłem ładne wiśnie, pytam o cenę: 5 zł za kg (pomimo, że taką cenę zaakceptowałem w domu to mimo wszystko nie jest akceptowalna ) Na samym końcu stał sobie sprzedawca z ładnymi owocami w cenie 9 zł za łubiankę i taka cena jest jak najbardziej o kupiłem 10 koszyczków (50% więcej owoców w cenie 10% mniejszej od pierwotnych założeń!!!) Dodatkowo kupiłem ogórki do kiszenia ale to nie ten temat.
W domu umyłem owoce a następnie przeszedłem do drylowania za pomocą drylownicy. Owoce drylowałem do miseczki, miseczkę z wiśniami ważyłem a następnie przesypałem do fermentatora. Tu pojawił się problem, ok 20 % owoców posiadało w sobie pestki pomimo drylowania Przebrałem owoce i same wiśnie bez pestek wrzuciłem do fermentatora.
Przepis inwencja własna
składniki:
przygotowanie:
Wykorzystałem 23 kg wiśni, które zajęły 23,5 l pojemnika. (taka ciekawostka na 30 kg wiśni przypada 2 kg pestek )
Parametry samego soku z wiśni
BLG 12
Kwasowość 19 g/l
Po dolaniu syropu:
BLG 22
Kwasowość 15 g/l
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 2 (24 lipca 2020)
Wszystko ładnie pracuje, ale owoce uniosły się tak bardzo, że dotykały denka od przykrywki. Postanowiłem zareagować. Miałem wolny balon i zajęty drugi pojemnik fermentacyjny przez Brzoskwinie nastaw 2 pekto. Brzoskwinie trafiły do prasy sok wycisnąłem bezpośrednio do czystego balonu, pojemnik fermentacyjny dokładnie umyłem i odkaziłem piro. Następnie, część nastawu przelałem do drugiego pojemnika. Obecnie pracuję sobie nastaw na 2 fermentatory (oba pracują bardzo ładnie). Zanurzyłem czapę w soku.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 3 (25 lipca 2020)
Sprawdzam tylko czy dobrze pracuje. Jest ok wiec nie przeszkadzam drożdżom niech sobie spokojnie robią swoją robotę.
Zanurzyłem czapę w soku.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 4 (26 lipca)
Pięknie bulgocze nastaw. Zanurzyłem czapę w soku. Nic nie robię więcej.
Edit
Przez kran odlałem próbkę by sprawdzić BLG.
BLG 5
Pojechałem po wiśnie na Zjazdową, wg ceny zamieszczonej na stronie internetowej ceny wiśni zaczynają się od 5 zł za kg, planowałem kupić 20 kg. Na miejscu podchodzę do pierwszego handlarza i okazuje się, że ceny "trochę" odbiegają od zamieszczonych w serwisie cenowym, łubianka (3 kg) kosztuje... 9 zł. Cena atrakcyjna, ale bazując na swoim doświadczeniu wiem, by poszukać jeszcze i najwyżej wrócić do sprzedawcy. Znalazłem ładne wiśnie, pytam o cenę: 5 zł za kg (pomimo, że taką cenę zaakceptowałem w domu to mimo wszystko nie jest akceptowalna ) Na samym końcu stał sobie sprzedawca z ładnymi owocami w cenie 9 zł za łubiankę i taka cena jest jak najbardziej o kupiłem 10 koszyczków (50% więcej owoców w cenie 10% mniejszej od pierwotnych założeń!!!) Dodatkowo kupiłem ogórki do kiszenia ale to nie ten temat.
W domu umyłem owoce a następnie przeszedłem do drylowania za pomocą drylownicy. Owoce drylowałem do miseczki, miseczkę z wiśniami ważyłem a następnie przesypałem do fermentatora. Tu pojawił się problem, ok 20 % owoców posiadało w sobie pestki pomimo drylowania Przebrałem owoce i same wiśnie bez pestek wrzuciłem do fermentatora.
Przepis inwencja własna
składniki:
Cytat:23 kg wiśni
5 kg cukru
6 litrów wody
drożdże Vinistart wraz z pożywką BROWINu
przygotowanie:
Cytat:Owoce umyć, wydrylować i przesypać do pojemnika fermentacyjnego. W 100 ml soku/moszczu rozpuścić drożdże. Dodać pierwszą partię syropu: 3,5 kg cukru rozpuszczonego w 4,5 l wody. Wlać drożdże wymieszać wszystko, zamknąć pojemnik i zostawić w spokoju. Po 5-6 dniach przy pomocy pracy wycisnąć sok, zmierzyć BLG, jeśli dojdzie do 0 dodać drugą porcję, 1,5 kg cukru rozpuszczonego w 1,5 litra wody. Zostawić w spokoju niech wino pracuje.
Wykorzystałem 23 kg wiśni, które zajęły 23,5 l pojemnika. (taka ciekawostka na 30 kg wiśni przypada 2 kg pestek )
Parametry samego soku z wiśni
BLG 12
Kwasowość 19 g/l
Po dolaniu syropu:
BLG 22
Kwasowość 15 g/l
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 2 (24 lipca 2020)
Wszystko ładnie pracuje, ale owoce uniosły się tak bardzo, że dotykały denka od przykrywki. Postanowiłem zareagować. Miałem wolny balon i zajęty drugi pojemnik fermentacyjny przez Brzoskwinie nastaw 2 pekto. Brzoskwinie trafiły do prasy sok wycisnąłem bezpośrednio do czystego balonu, pojemnik fermentacyjny dokładnie umyłem i odkaziłem piro. Następnie, część nastawu przelałem do drugiego pojemnika. Obecnie pracuję sobie nastaw na 2 fermentatory (oba pracują bardzo ładnie). Zanurzyłem czapę w soku.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 3 (25 lipca 2020)
Sprawdzam tylko czy dobrze pracuje. Jest ok wiec nie przeszkadzam drożdżom niech sobie spokojnie robią swoją robotę.
Zanurzyłem czapę w soku.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 4 (26 lipca)
Pięknie bulgocze nastaw. Zanurzyłem czapę w soku. Nic nie robię więcej.
Edit
Przez kran odlałem próbkę by sprawdzić BLG.
BLG 5