• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Kierunek Kolumbia - wino bananowe - prośba o wskazówki (dziennik).

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Kierunek Kolumbia - wino bananowe - prośba o wskazówki (dziennik).
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#1
Wink  18-08-2020, 11:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2020, 11:41 przez shtefen.)
W piątek w jednym z marketów trafiłem na bardzo dobrą cenę bananów - 1,99 zł/kg. Postanowiłem kupić 'trochę" (kupiłem karton - 18 kg :D) Kilka dni wcześniej czytałem przepisy i oglądałem filmy z produkcją wina bananowego, idealnie cena wkomponowała się. Banany zostawiłem by sobie dojrzały. W poniedziałek były już takie jakie chciałem dlatego zakasałem rękawy i przygotowałem nastaw bananowy. 

Przepis inspirowany przepisem Ewy Kwapisz, po modyfikacji do mojej gramatury.
składniki:
Cytat:10 kg dojrzałych bananów.
1 l mocnej herbaty.
4,2 kg cukru.
10 l wody.
30 g kwasomixu. (użyłem cytryn kontrolująć zawartość kwasu za pomocą kwasomierzu)
16 g pożywki
drożdże.

Przygotowanie
Cytat:Obrane i pokrojone banany zalać 5 litrami gorącej wody, odstawić na godzinę. Dodać syrop cukrowy:  2,4 kg cukru rozpuszczonego  w 3 l wody. Dodać napar z herbaty, 8 g pożywki i kwasomix. Po 4-5 dniach dodać drugą porcję syropu: 1,8 kg cukru rozpuszczonego w 2 l wody, dodać pozostałą część pożywki. Po zakończonej fermentacji wino zacznie się klarować - wtedy należy zlać je znad osadu i ewentualnie dosłodzić. 

Dzień 1 17 sierpnia 2020
Obrałem banany w celu ograniczenia liczby pestycydów, które mogą dostać się do wina wraz ze skórkami bananów. 10 kg bananów zalałem 5 litrami wody (chwilę po wrzeniu) odstawiłem na bok pojemnik a w miedzy czasie zająłem się przygotowaniem drożdży (fermivini pdm 03, naparu z herbaty i syropu. 
BLG samych bananów z wodą 20 BLG
Kwasowość 3 g/l

Po dodaniu syropu i naparu oraz dodaniu soku z 5 cytryn.
BLG 25
Kwasowość 4,5 g/l

Kwasowość będę stopniowo podnosił przy okazji robienia dodatkowych pomiarów jakości nastawu.
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#2
27-08-2020, 12:12
Dzień 2-3-4-5-6-7-8-9 (18-19-20-21-22-23-24-25 sierpnia 2020)
Zanurzam czapę w soku
--------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 10 (26 sierpnia 2020)
Wyciskam sok za pomocy pracy, a następnie dodaję drugą porcję syropu. 1.8 kg cukru rozpuszczone w 2 litrach wody. Dodaję 4 g pożywki.

przed dodaniem syropu
BLG 0
Kwasowość 10 g/l

Po dodaniu syropu
BLG 10
Kwasowość 9g/l
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 11 (27 sierpnia 2020)
Wino pracuje nic nie robię.
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#3
18-09-2020, 17:15
Cześć. Przepraszam, że trochę zaniedbałem sprawę w necie, ale wszystko robiłem zgodnie z harmonogram jaki sobie narzuciłem dla poszczególnych win.
Dzień 12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31-32 (28-29-30-31 sierpnia 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17 września 2020)
wino pracuje sobie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 33 (18 września 2020)
Przelałem zlałem wino z nad osadu.
BLG 0 ale słodkawe :)
Balon odłożony do piwnicy niech czeka :)
Szukaj
Odpowiedz
Przemyslaw85 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 68
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2018
Lokalizacja: Żyrardów
#4
24-09-2020, 13:50
Jaki smak? Czuć w smaku i zapachu banan?
Swoją próbę swego czasu także podjąłem. Jak pracowało zapach był super bananowy, a jak już skończyło stało się nie pijalne a smak i zapach znikł.
Tylko że robiłem wg innego przepisu.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#5
25-09-2020, 08:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2020, 11:35 przez shtefen.)
Cześć Przemysław85, u mnie troszkę inaczej. W zapachu nie czuje bananów (może delikatnie), w smaku można wyczuć banany, ale też nie jest mocno bananowe.
Czy robiłeś wino z samych bananów czy oddawałeś rodzynki lub suszone morele?
Czy banany, które wykorzystałeś były obrane czy w skórce?

Dzień 34-35-36-37-38-39-40 (19-20-21-22-23-24-25 września 2020)
Szukaj
Odpowiedz
Przemyslaw85 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 68
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2018
Lokalizacja: Żyrardów
#6
28-09-2020, 06:55
Zrobiłem na samych bananach. Dojrzałe, obrane, pokrojone w plasterki banany trafily do gąsiorka. Woda, trochę cukru i wyszedł 12% wytrawny napój alkoholowy. Który nawet po próbnym dosłodzeniu nie nadawał się do spożycia.
Możliwe że gdzieś popełniłem błąd lub też sam owowoc średnio się nadawał.
Ale jeszcze raz zrobię jedno podejście. Szkoda by gąsiorki stały puste.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#7
11-10-2020, 13:01
Dzień 41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52-53-54-55-56 (26-27-28-29-30 września, 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 października 2020)
Wino zrzuca osad
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#8
24-10-2020, 18:07
Dzień 57-58-59-60-61-62-63-64-65-66-67-68-69 (12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24 października 2020)
Wino zrzuca osad, tak jak w przypadku innych win raz na jakiś wydostaje się bąbelek.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Kierunek Kolumbia - wino bananowe - prośba o wskazówki (dziennik).


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 06:09 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa