18-08-2020, 11:39
Cześć, równocześnie z winem bananowym nastawiłem wino z owoców egzotycznych.
Przepis jest mojego autorstwa co z tego wyjdzie nie wiem
Bardzo proszę o ewentualne wskazówki i korekty.
Składniki
Przygotowanie
Dzień 1 17-08-2020
Banany, kiwi, ananasy, mango i brzoskwinie pokroiłem z kostkę ( z mango wyszedł mi mus ), z pomarańczy wycisnąłem sok, który następnie dodałem do nastawu przy użyciu sitka. Zagotowałem 5 litrów wody w celu zrobienia syropu. Niestety wziąłem za duży garnek i litr wody musiałem odlać do innego naczynia. W 4 litrach rozpuściłem 2 kg cukru, a w odlanym litrze 0,5 kg dodałem do zaparzenia 2 herbaty czarne w celu przygotowania syropo-naparu.
BLG przed dodaniem syropu:
13 BLG
Po dodaniu syropu i naparu
22 BLG
Kwasowość 6 g/l
Dodałem drożdże i pożywkę.
Przepis jest mojego autorstwa co z tego wyjdzie nie wiem
Bardzo proszę o ewentualne wskazówki i korekty.
Składniki
Cytat:1,5 kg bananów.
2 kg kiwi.
2,5 kg ananasów.
2 l soku z pomarańczy samodzielnie wyciskanego.
2 kg mango.
1,5 kg brzoskwiń.
10 litrów wody
napar z herbaty (do zrobienia naparu wykorzystałem litr gorącego syropu)
5 kg cukru
16 g pożywki
drożdże aktywne ENOVINI 00
Przygotowanie
Cytat:Owoce pokroić w kostkę i wrzucić do pojemnika, dodać 2 litry soku z pomarańczy, przygotować syrop i napar. Wlać do pojemnika syrop 2,5 kg rozpuszczonych w 5 l następnie napar, dodać pożywkę i drożdże. Po 4 dniach wycisnąć sok z owoców. Dodać 2 porcję syropu 1,5 kg rozpuszczonego w 3 litrach wody. Po 8 dniach dodać 3 porcję cukru 1 kg rozpuszczony w 2 litrach wody. Po miesiącu zlać z nad osadu i ewentualnie delikatnie dosłodzić jeśli będzie taka potrzeba.
Dzień 1 17-08-2020
Banany, kiwi, ananasy, mango i brzoskwinie pokroiłem z kostkę ( z mango wyszedł mi mus ), z pomarańczy wycisnąłem sok, który następnie dodałem do nastawu przy użyciu sitka. Zagotowałem 5 litrów wody w celu zrobienia syropu. Niestety wziąłem za duży garnek i litr wody musiałem odlać do innego naczynia. W 4 litrach rozpuściłem 2 kg cukru, a w odlanym litrze 0,5 kg dodałem do zaparzenia 2 herbaty czarne w celu przygotowania syropo-naparu.
BLG przed dodaniem syropu:
13 BLG
Po dodaniu syropu i naparu
22 BLG
Kwasowość 6 g/l
Dodałem drożdże i pożywkę.