Cześć.
Planowałem zakończyć lato nastawem wina jeżynowego, ale na działce nie było jeżyn, za to było dużo jabłek. Pozbierałem trochę i postanowiłem zrobić cydr. Przepis eksperymentalny.
Dzień 1 (19 września 2020)
Z jabłek wycisnąłem sok za pomocą sokowirówki. wyszło mi ok 8 l soku. Trochę wypiłem bo nie mogłem się powstrzymać
Do soku dodałem syrop cukrowy w proporcjach 1,2 l i 0,82 kg cukru. Do dałem rozpuszczone drożdże CIDERINI do cydru słodkiego i półsłodkiego i 5 g pożywki.
Wyszło ok 9 l nastawu.
BLG przed dodaniem cukru 11
BLG po dodaniu cukru 15
Planuje fermentować ok 14 dni w domu, po tym czasie mam zamiar zlać cydr i przez kolejne 14 dni w piwnicy dofermentować, następnie zlać znad osadu i butelkować. Po 7-10 dniach w butelce przeczytałem, że nadaje się do spożycia.
PS
Mam jeszcze drożdże do cydru wytrawnego, a że nie lubię marnotrawić pieniędzy i wyrzucać produktu to chyba jeszcze kupię trochę (skrzynkę) jabłek i może wytrawny zrobię.
Planowałem zakończyć lato nastawem wina jeżynowego, ale na działce nie było jeżyn, za to było dużo jabłek. Pozbierałem trochę i postanowiłem zrobić cydr. Przepis eksperymentalny.
Dzień 1 (19 września 2020)
Z jabłek wycisnąłem sok za pomocą sokowirówki. wyszło mi ok 8 l soku. Trochę wypiłem bo nie mogłem się powstrzymać

Do soku dodałem syrop cukrowy w proporcjach 1,2 l i 0,82 kg cukru. Do dałem rozpuszczone drożdże CIDERINI do cydru słodkiego i półsłodkiego i 5 g pożywki.
Wyszło ok 9 l nastawu.
BLG przed dodaniem cukru 11
BLG po dodaniu cukru 15
Planuje fermentować ok 14 dni w domu, po tym czasie mam zamiar zlać cydr i przez kolejne 14 dni w piwnicy dofermentować, następnie zlać znad osadu i butelkować. Po 7-10 dniach w butelce przeczytałem, że nadaje się do spożycia.
PS
Mam jeszcze drożdże do cydru wytrawnego, a że nie lubię marnotrawić pieniędzy i wyrzucać produktu to chyba jeszcze kupię trochę (skrzynkę) jabłek i może wytrawny zrobię.

