• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Czas na cydr - prośba o wskazówki (dziennik)

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czas na cydr - prośba o wskazówki (dziennik)
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#1
Wink  19-09-2020, 20:59
Cześć.
Planowałem zakończyć lato nastawem wina jeżynowego, ale na działce nie było jeżyn, za to było dużo jabłek. Pozbierałem trochę i postanowiłem zrobić cydr. Przepis eksperymentalny. 

Dzień 1 (19 września 2020)
Z jabłek wycisnąłem sok za pomocą sokowirówki. wyszło mi ok 8 l soku. Trochę wypiłem bo nie mogłem się powstrzymać :D
Do soku dodałem syrop cukrowy w proporcjach 1,2 l i 0,82 kg cukru. Do dałem rozpuszczone drożdże CIDERINI do cydru słodkiego i półsłodkiego i 5 g pożywki. 

Wyszło ok 9 l nastawu. 
BLG przed dodaniem  cukru 11
BLG po dodaniu cukru 15

Planuje fermentować ok 14 dni w domu, po tym czasie mam zamiar zlać cydr i przez kolejne 14 dni w piwnicy dofermentować, następnie zlać znad osadu i butelkować. Po 7-10 dniach w butelce przeczytałem, że nadaje się do spożycia. 

PS
Mam jeszcze drożdże do cydru wytrawnego, a że nie lubię marnotrawić pieniędzy i wyrzucać produktu to chyba jeszcze kupię trochę (skrzynkę) jabłek i może wytrawny zrobię. :P
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#2
20-09-2020, 10:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2020, 16:04 przez shtefen.)
Dzień 2 (20 września 2020)
Minęło 12 godzin i nie ruszyło, na razie czekam spokojnie do wieczora.
Edit
Po 16 ruszyło! :)
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#3
21-09-2020, 13:58
Dzień 3 (21 września 2020)
Od rana coś dziwnego dzieje się, woda w rurce wyrównała się. Tak jakby drożdże przestały pracować. Czekam dalej.
Szukaj
Odpowiedz
witas Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 779
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Poznań
#4
21-09-2020, 18:46
Możliwe, że drożdże nie ruszyły. Zdarzyło mi się tak kilka razy. Sprawdź BLG, może będzie spadek? A może masz jakąś nieszczelność i rurka fermentacyjna wtedy nie pokazuje oznak fermentacji. A generalnie widać, żeby nastaw pracował?
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#5
21-09-2020, 19:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2020, 09:26 przez shtefen.)
BLG bez zmian, ale jak otworzyłem denko to na gorze wydać bąbelki wiec chyba pracuje. :) To co zlałem przez kranik bardzo pachnie drożdżami.

Edit
Dzień 4 (22 września 2020)
Od późnego wieczora ruszyło na dobre. Bulgocze z częstotliwością 2 bąbelki na 20-30 sekund! Bałem się czy ruszy, ale ruszyło i jest dobrze. To mój pierwszy cydr i przez to łatwo jakiś błąd popełnić. Najważniejsze, że idzie. Wkręciło mnie mocno ta produkcja win. Zastanawiam się na podjęciem jakiś studiów związanych z technologia żywności ;)
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#6
24-10-2020, 18:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2020, 18:34 przez shtefen.)
Przepraszam, trochę zaniedbałem dziennik. Cydr już zabutelkowany czas dokończyć pisanie :D
Dzień 5-6-7-8-9-10-11-12-13-14 (23-24-25-26-27-28-29-30 września - 1-2 października)
Cydr sobie pracuje
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 15 (3 października)
Zlałem z nad osadu.
Niestety nie pamiętam jakie parametry miał cydr.
Wstawiłem do chłodnego miejsca by dalej dochodził.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28 (4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16 października)
Cydr sobie odpoczywa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 29 (17 października)
Zabutelkowałem cydr i odstawiłem do piwnicy

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 30-31-32-33-34-35-36 (18-19-20-21-22-23-24)
Cydr stoi w butelkach i zyskuje gaz :)

[Obrazek: 3763b8487bb8.jpg]
[Obrazek: f6cc008ae372.jpg]
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Czas na cydr - prośba o wskazówki (dziennik)


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-11-2025, 22:38 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa