Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia
#1
Witam,
Po tygodniu fermentacji śliwek w pojemniku fermentacyjnym wczoraj oddzieliłem moszcz od owoców i przelałem go do balona 15L.Zauważyłem, że nad winem zebrał się osad z części owoców o galaretowatej konsystencji. Tutaj moje pytanie czy może on mieć jakiś wpływ na wino czy mogę po przerobieniu zaplanowanej ilości cukru przez drożdże  po prostu zlać wino spod i zapewne z nad osadu. Poniżej dodaję linki do zdjęć, na których widać jak to wygląda. 
Pozdrawiam 

https://i.ibb.co/m0m9wvK/IMG-20201011-095024.jpg
https://i.ibb.co/LP2F6fw/IMG-20201011-095112.jpg
Odpowiedz
#2
sprawdź kwasowość.
Jeśli jest za niska może dojść do zakażenia wina bakteriami.
To co będziesz musiał zrobić:
Zasiarkować wino, następnie rozbić śluz i sklarować glinokrzemianami. Po tym wszystkich dosłodzić trzeba wino a następnie dokwasić by sytuacja nie powtórzyła się. Możesz kupić kwasomix (ja używam soku z cytryn).
Odpowiedz
#3
Tylko, że wino nie jest śluzowate, mi chodzi o ten kożuch z resztek owoców który jest unoszony do góry przez fermentacje. Najwyżej przeleje wino do drugiego balonu przez sitko i gazę żeby się go pozbyć.
Odpowiedz
#4
jak to resztki owoców, to przelej wino przez gazę lub worek filtracyjny.



Skocz do: