Witam serdecznie,
Mam następujący problem i liczę na Waszą pomoc.
Chcę uzyskać wino słodkie, wysokoprocentowe.
Winogron: biały domowy
Błędy których jestem świadomy:
Miazgę trzymałem przez równe 3 dni, dzisiaj zlałem wszystko do słoja wielofunkcyjnego 16l.
Przez 3 dni bardzo ładnie fermentowało.
W pierwszym dniu dodałem 0,5kg cukru i 0,5l wody.
W drugim dniu 0,5kg cukru i 0,5l wody.
Dzisiaj podczas zlewania zmierzyłem poziom blg, było około 5.
Dodałem więc 1kg cukru i 1,5l wody.
W sumie mamy 15l, w tym 2kg cukru i 2,5l wody.
Pytanie - będzie co z tego?
Jakie teraz kroki podjąć? Obserwować i gdy blg będzie się zbliżać do zera to dodawać stopniowo cukier do momentu zabicia drożdży?
Myślicie, że się ładnie wyklaruje?
Wygląda to następująco:
![[Obrazek: TMJLZDV.jpg]](https://i.imgur.com/TMJLZDV.jpg)
Mam następujący problem i liczę na Waszą pomoc.
Chcę uzyskać wino słodkie, wysokoprocentowe.
Winogron: biały domowy
Błędy których jestem świadomy:
- Zrobiłem miazgę zamiast fermentować z soku
- Nie mierzyłem blg w dniu nastawienia
- Nie zrobiłem żadnych obliczeń
Miazgę trzymałem przez równe 3 dni, dzisiaj zlałem wszystko do słoja wielofunkcyjnego 16l.
Przez 3 dni bardzo ładnie fermentowało.
W pierwszym dniu dodałem 0,5kg cukru i 0,5l wody.
W drugim dniu 0,5kg cukru i 0,5l wody.
Dzisiaj podczas zlewania zmierzyłem poziom blg, było około 5.
Dodałem więc 1kg cukru i 1,5l wody.
W sumie mamy 15l, w tym 2kg cukru i 2,5l wody.
Pytanie - będzie co z tego?

Jakie teraz kroki podjąć? Obserwować i gdy blg będzie się zbliżać do zera to dodawać stopniowo cukier do momentu zabicia drożdży?
Myślicie, że się ładnie wyklaruje?
Wygląda to następująco:
![[Obrazek: TMJLZDV.jpg]](https://i.imgur.com/TMJLZDV.jpg)
![[Obrazek: m7Vz4Ro.jpg]](https://i.imgur.com/m7Vz4Ro.jpg)